Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: index.hu, 2015. március 26. - Joób Sándor

Sok levelet kaptunk arra a cikkünkre, ami a magyar kórházakban az orvosi műszerek helyett használt barkácsfúrókról, mezőgazdasági boltból beszerzett műanyag csövekről, horgászdamilokról és franciakulcsokról szólt.

 

Sem abban a cikkben, sem ebben nem akarjuk azt állítani, hogy az ilyen házilagos megoldások általánosak lennének az adósságokkal küszködő kórházakban. Cikkünkkel csak arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a kórházak anyagi présben tartásának is vannak határai.

Több olyan levél és komment érkezett, ami megerősíti a fentieket, sőt egy újabb hajmeresztő példával is találkoztunk. Emma nevű olvasónk (a nevet megváltoztattuk) egy 2010-es esetet idézett fel. Szavai szerint „Budapest egyik leghaladóbb szülészetén” szült császárral. Szülés után sokáig tart, mire lemegy a kismama hasa, de ő kíváncsi volt a varratra, ezért otthon a kezébe vett egy tükröt. Nagyon meglepődött:

A látványtól majdnem elájultam, ugyanis az egyébként kék damillal összevarrt heg két végén egy-egy inggomb volt felvarrva kétoldalt a hasamra, kivezetve a damil két végét. Az a klasszik négylyukú, fehér kis gomb.

Emma utólag megtudta, hogy egy speciális varrási technika a legjobban ezzel a bizonyos kék damillal végezhető el. Ehhez alapesetben hozzátartozik két megfelelő alkatrész, ami a hegvégeken eltartja a bőrtől a csomót, hogy ha az megduzzad, akkor se nyomja a heget, szépen gyógyuljon. Emma orvosa szerint a kórház költségvetésébe nem fért bele, hogy a damilhoz ezeket a kis a kapcsokat is megvegyék, ezért fertőtlenített inggombot használtak erre a célra.

Emma szerint végül is ez semmilyen szinten nem volt veszélyes megoldás, csak megemlíthették volna neki, mire számítson, mert elsőre elég nagy sokkot kapott. A dolog arra mindenesetre jó volt, hogy kis családját a legkülönbözőbb poénokra sarkallja: például arra, hogy miért nem kért inkább cipzárt, mert az jól jött volna a következő gyereknél. A gombokat eltette emlékbe.

Az ember azt hihetné, hogy ez egy kitalált történet. Csakhogy egy másik levelet is kaptunk egy császármetszés után begombolt kismamától. Ez sokkal rövidebb:

Nekem 3 éve egy bp.-i kórház szülészetén a császár utáni varráskor a bőrben lévő varrat két végét fehér inggombbal zárták le. Úgy nézett ki, mintha cipzáros lenne a hasam, a két végén a húzókával.

A dologról megkérdeztünk egy szülész-nőgyógyászt. Ő név nélkül azt mondta: az ilyenkor alkalmazott tovafutó varrat két végét valamivel le kell zárni. Az orvosi varróanyaggal együtt ehhez a steril csomagban két kis gyöngyöt adnak, ez azonban érthetetlenül drága. Az orvos szerint erre a célra tökéletesen megfelel a pár forintért beszerezhető inggomb is, amit persze megfelelően sterilizálni kell. „Ez semmilyen veszélyt nem jelent, és nem befolyásolja a seb gyógyulását. Ez egy tipikus cost saving (költségkímélő) megoldás, amihez csak gratulálni tudok” – mondta az orvos.  

Update: Cikkünk megjelenése után kaptunk egy rövid levelet a második anyukától. Ezt írta: 

A következő gyereknél már a "hagyományos" módon kötötték meg, és borzasztóan szúrt. Ezert én rá is kérdeztem, hogy miért nem maradhatott az inggomb, de a dokim mondta, hogy az új osztályvezető nem engedélyezte.