Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

63,4 milliárd forint jut adósságrendezésre

Állami, önkormányzati, egyházi egészségügyi intézmények részesülnek a központi működési támogatásból.
További részletek

Érthetetlen, hogy a kormány miért nem biztosít forrást a kórházi tartozások rendezésére- az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ sajtóközleménye

Az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában újra meghaladta a 100 milliárd forintot. Miközben az egészségügyi kormányzat egy következő konszolidációra vonatkozó konkrét javaslatot nyújtott be Magyarország Kormányának, a mai napig nem született meg az erről szóló döntés.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: nepszava.hu, 2024. január 30. - Danó Anna
A kabinet december eleji adósság rendezése ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása. 

Év végéig lejárt követeléseik felét sem fizették ki a piaci beszállítóknak a kórházak – tájékoztatta a Népszavát Rásky László, Orvostechnikai Szövetség főtitkára, miután értékelték a szervezet adósságrendezésről készült felmérésére adott válaszokat.

A cégek levélben személyes találkozót kérték Takács Péter egészségügyért felelős államtitkártól, s egyben jelezték azt is, hogy további kormányzati intézkedéseket tartanak szükségesnek a kórházak gazdálkodási stabilitásának helyreállítására és az orvostechnikai szállítók lejárt kintlévőségeinek kiegyenlítésére. Tavaly novemberre 

már 120-130 milliárd forint kifizetetlen számlája keletkezett az egészségügyi ellátóknak.

December elején a kormány ennek az adósságnak a 70 százalékára biztosított forrást. A tartozások rendezésére külön szabályokat léptettek hatályba, így például a szolgáltatók csak meghatározott sorrendben fizethettek a hitelezőiknek. E lista elején a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hatáskörébe tartozó feladatokkal kapcsolatos lejárt tartozásokat kell kiegyenlítése volt. (A KEF az az új szervezet, amely átvette az intézmények működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat. Ők felelősek például a liftek működéséért, a csőtörések gyors megjavíttatásáért, az ellátáshoz szükséges eszközök szervizelésért.) A kiegyenlítési sorban ezt a hivatal a büntetés-végrehajtási szervezeteknél fölhalmozódott számlák rendezése követte és csak ezután következhetnek az egyéb beszállítók.

Lapunknak Rásky László elmondta: a december eleji adósság rendezés ellenére

a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása. 

Az intézmények nem csak a gyógyításra kapnak a szükségesnél kisebb összeget, de nem kapták meg sem a jubileumi jutalmak kifizetéséhez, sem a végkielégítésekre szükséges forrást. Mint ismert, az intézmények gazdasági, műszaki üzemeltetését januártól a KEF vette át, ám nem minden munkavállalót foglalkoztatnak tovább. Akik pedig nem kapnak új szerződést, végkielégítést kapnak, amely a kórházak pénzügyi terheit növeli. A hétvégén az RTL számolt be arról, hogy körülbelül 200 kórházi dolgozó nem kapott bért és végkielégítést, miután tavaly decemberben felmondtak nekik Veszprémben és Ajkán.