Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért
További részletek

MedTech Week, 2020. október 12-16.

A MedTech Week egy olyan európai platformot kínál helyi kezdeményezésekhez, amelyek elősegítik az orvostechnikai ipar munkáját különböző érdekelt felekkel - páciensekkel, gondozókkal, szakemberekkel, döntéshozókkal és sok mással együtt. 2015 óta a nemzeti szövetségek és vállalatok évente több mint 150 - az orvosi technológiák szerepére az életmentésben és az élet javításában, valamint a fenntartható egészségügyi rendszerek fejlesztésére vonatkozó - tevékenységet mutattak be Európában és azon túl. A MedTech Week a MedTech Europe kezdeményezésére jött létre és működik.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyar Nemzet, 2015. január 27. – Győr Ágnes

Nem igaz, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számolna a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztása következményeként – nyilatkozta lapunknak Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. A riasztó adatról a Népszabadság számolt be tegnap, jelezve, az ágazatban tervezett átalakítás részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is.

 

Az államtitkár lapunknak tegnap leszögezte, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi szerkezetet. Konkrét javaslat azonban egyelőre nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. A Magyar Kórházszövetség azt kérte, az átalakításkor a kormány különös gonddal járjon el, tekintettel az ágazati szakemberhiányra is. Nincsenek jelentős leépítésekről szóló tervek az egészségügy területén – reagált az egészségügyért felelős államtitkár a Népszabadság tegnapi cikkére. Zombor Gábor hangsúlyozta, az intézményvezetőkkel egyelőre tárgyalnának arról, hogyan lehetne a biztonságos betegellátás mellett csökkenteni a kórházak adósságállományát.

Cáfolta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számolna a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztása következményeként. A riasztó adatokról a Népszabadság számolt be tegnapi számában, jelezve, a tervezett átalakítások részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is. Az államtitkár lapunknak tegnap nyomatékosította, ilyen tervek nincsenek. Mint kifejtette, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi szerkezetet. Konkrét javaslat azonban egyenlőre nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. Hozzátette, értelemszerűen a betegek érdekei a legfontosabbak.

Ismert, a megyei egyeztető testületek, az úgynevezett megyei egészségügyi egyeztető bizottságok a múlt héten alakultak meg. Feladatuk, hogy a következő hetekben áttekintsék az adott megye, illetőleg a térség egészségügyi ellátásának szerkezetét, a kapacitásokat, s megtalálják az optimális működési kereteket annak érdekében, hogy a biztonságos betegellátás mellett sikerüljön az intézmények adósságállományát csökkenteni, amely országos szinten hetvenmilliárd forintra rúg. Az egyeztetésben az emberi erőforrások tárca egészségügyért felelős államtitkársága, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a megyei kormányhivatalok, s a kórházak vezetői vesznek részt.

– Csak közösen tudjuk orvosolni a problémákat – szögezte le az államtitkár. Hozzátette, a kórházaktól elvárás, hogy bemutassák azt a szervezeti struktúrát, amelyben a legjobban tudnak működni. Zombor emlékeztetett arra, 2006-ban a szocialista–szabad demokrata kormány komoly összeget vett ki az egészségügyből, ennek pótlása pedig nagy erőfeszítést igényel.

A Magyar Kórházszövetség nem kommentálta a Népszabadság értesülését, közleményükben annyit írtak, a múlt héten és a jövő héten is tárgyalnak az egészségügyi államtitkársággal. Ugyanakkor hangsúlyozták, a humánerőforrás területén különös gondossággal kell eljárni, szerintük a tervezéseknél az ágazati szakemberhiányt is figyelembe kell venni.

* * *

Több pénz lombikbébikre

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét – mondta Zombor Gábor tegnap a közrádióban. Jelenleg öt beavatkozást finanszíroz az egészségbiztosító, s a kormány a kétmilliárdos összeget emelné a duplájára. (MN)