Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Mélyebbre evickéltek a kórházak az adósságtengerben

Február végén 22,8 milliárd forint volt a kórházakban a kifizetetlen számlák végösszege, márciusra ez 29,1 milliárd forintra emelkedett.
További részletek

Hiába várnak pénzükre a kórházi beszállítók, sokan kerültek a csőd szélére

Több mint 4 ezer kis- és közepes orvostechnikai cég került nehéz helyzetbe azzal, hogy a kórházak már februárban leálltak a számlák kifizetésével. Mivel lényegében minden pénz a koronavírussal fertőzöttek ellátására kell, a beszállítóknak nem marad. Van, aki már hitelt vett fel, de így is 2-3 hónapra elég a pénze. Ha az intézmények nem fizetnek, és nem lesz szállítás, megbénulhat az egészségügy.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Magyar Nemzet, 2015. január 27. – Győr Ágnes

Nem igaz, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számolna a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztása következményeként – nyilatkozta lapunknak Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. A riasztó adatról a Népszabadság számolt be tegnap, jelezve, az ágazatban tervezett átalakítás részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is.

 

Az államtitkár lapunknak tegnap leszögezte, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi szerkezetet. Konkrét javaslat azonban egyelőre nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. A Magyar Kórházszövetség azt kérte, az átalakításkor a kormány különös gonddal járjon el, tekintettel az ágazati szakemberhiányra is. Nincsenek jelentős leépítésekről szóló tervek az egészségügy területén – reagált az egészségügyért felelős államtitkár a Népszabadság tegnapi cikkére. Zombor Gábor hangsúlyozta, az intézményvezetőkkel egyelőre tárgyalnának arról, hogyan lehetne a biztonságos betegellátás mellett csökkenteni a kórházak adósságállományát.

Cáfolta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számolna a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztása következményeként. A riasztó adatokról a Népszabadság számolt be tegnapi számában, jelezve, a tervezett átalakítások részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is. Az államtitkár lapunknak tegnap nyomatékosította, ilyen tervek nincsenek. Mint kifejtette, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi szerkezetet. Konkrét javaslat azonban egyenlőre nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. Hozzátette, értelemszerűen a betegek érdekei a legfontosabbak.

Ismert, a megyei egyeztető testületek, az úgynevezett megyei egészségügyi egyeztető bizottságok a múlt héten alakultak meg. Feladatuk, hogy a következő hetekben áttekintsék az adott megye, illetőleg a térség egészségügyi ellátásának szerkezetét, a kapacitásokat, s megtalálják az optimális működési kereteket annak érdekében, hogy a biztonságos betegellátás mellett sikerüljön az intézmények adósságállományát csökkenteni, amely országos szinten hetvenmilliárd forintra rúg. Az egyeztetésben az emberi erőforrások tárca egészségügyért felelős államtitkársága, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a megyei kormányhivatalok, s a kórházak vezetői vesznek részt.

– Csak közösen tudjuk orvosolni a problémákat – szögezte le az államtitkár. Hozzátette, a kórházaktól elvárás, hogy bemutassák azt a szervezeti struktúrát, amelyben a legjobban tudnak működni. Zombor emlékeztetett arra, 2006-ban a szocialista–szabad demokrata kormány komoly összeget vett ki az egészségügyből, ennek pótlása pedig nagy erőfeszítést igényel.

A Magyar Kórházszövetség nem kommentálta a Népszabadság értesülését, közleményükben annyit írtak, a múlt héten és a jövő héten is tárgyalnak az egészségügyi államtitkársággal. Ugyanakkor hangsúlyozták, a humánerőforrás területén különös gondossággal kell eljárni, szerintük a tervezéseknél az ágazati szakemberhiányt is figyelembe kell venni.

* * *

Több pénz lombikbébikre

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét – mondta Zombor Gábor tegnap a közrádióban. Jelenleg öt beavatkozást finanszíroz az egészségbiztosító, s a kormány a kétmilliárdos összeget emelné a duplájára. (MN)