Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Újabb intézkedés a betegellátás biztonsága érdekében

Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában álló egészségügyi intézmények számára. Ennek lényege az, hogy a kórházak csak abban az esetben köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az EMMI háttérintézményén, az ÁEEK-n keresztül jóváhagyásra felterjesztik az Operatív Törzs vezetőjéhez.
További részletek

Már megjelent a járvány hatása a kórházakban

Áprilisban 5 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak adóssága - derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból. A növekedés hátterében ezúttal a leállított ellátás miatt elmaradt bevételek, illetve a covidos betegek ellátásra való felkészülés plusz költségei állhatnak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: kormany.hu, 2019. április 3. - EMMI

A kormány célja a kórházak szabályszerű, fenntartható működésének megteremtése. Az intézmények adóssága a balliberális korszak egyik súlyos mulasztása, mert a folyamatos pénzkivonás miatt 2010-re az adósságállomány megközelítette a 130 milliárd forintot, a 2010-es kormányváltás óta azonban kevesebb mint felére csökkent a kórházak adósságállománya.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kinevezése óta határozott lépések történtek az egészségügyi intézmények fenntartható, átlátható és szabályszerű működésének megteremtésére és az EMMI további lépéseket tervez.

A jelenlegi hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős. Ezek közül 13 intézménynél már most is költségvetési felügyelő segíti a pénzügyi működést. Az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében kontrolling és monitoring rendszer épül ki, továbbá a járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozása is módosul. Emellett a már megtett határozott lépések, például az öt nemzeti egészségprogram, az alap- és sürgősségi ellátás megújítását célzó programok is korszerűbb struktúra irányába mozdítják az egészségügyi ágazatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetése nem csak az egészségügyi intézmények stabil gazdálkodásának megteremtését, fenntarthatóságát, hanem annak szabályszerűségét is fontosnak tartja, aminek elérésében partnerként tekint az Állami Számvevőszékre.