Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

2018 az orvostechnikai ipar szemszögéből

Bár a 2018. évben nem kerültünk lényegesen közelebb az orvostechnikai ágazat gondjainak orvoslásához, kormányzati reakciók alapján látható, hogy a problémák egy részét a politika azonosította, és reményeink szerint a megoldásokhoz szükséges központi döntések is mihamarabb megszületnek.
További részletek

Kórházigazgatókat rúgna ki a kormány a brutális adósság miatt

Megkeresi a kormány annak a felelősét, hogy ki vagy mi okozza évről évre a kórházak adósságát. Ez lehet a kórházigató, de strukturális hiba is.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: kormany.hu, 2019. április 3. - EMMI

A kormány célja a kórházak szabályszerű, fenntartható működésének megteremtése. Az intézmények adóssága a balliberális korszak egyik súlyos mulasztása, mert a folyamatos pénzkivonás miatt 2010-re az adósságállomány megközelítette a 130 milliárd forintot, a 2010-es kormányváltás óta azonban kevesebb mint felére csökkent a kórházak adósságállománya.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kinevezése óta határozott lépések történtek az egészségügyi intézmények fenntartható, átlátható és szabályszerű működésének megteremtésére és az EMMI további lépéseket tervez.

A jelenlegi hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős. Ezek közül 13 intézménynél már most is költségvetési felügyelő segíti a pénzügyi működést. Az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében kontrolling és monitoring rendszer épül ki, továbbá a járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozása is módosul. Emellett a már megtett határozott lépések, például az öt nemzeti egészségprogram, az alap- és sürgősségi ellátás megújítását célzó programok is korszerűbb struktúra irányába mozdítják az egészségügyi ágazatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetése nem csak az egészségügyi intézmények stabil gazdálkodásának megteremtését, fenntarthatóságát, hanem annak szabályszerűségét is fontosnak tartja, aminek elérésében partnerként tekint az Állami Számvevőszékre.