Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Érthetetlen, hogy a kormány miért nem biztosít forrást a kórházi tartozások rendezésére- az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ sajtóközleménye

Az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában újra meghaladta a 100 milliárd forintot. Miközben az egészségügyi kormányzat egy következő konszolidációra vonatkozó konkrét javaslatot nyújtott be Magyarország Kormányának, a mai napig nem született meg az erről szóló döntés.
További részletek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2020. május 5.- HGYSZ
Nehezen értelmezhető, hogy a kiskereskedelmi különadó meghatározása során a kormányzat miért tekinti a gyógyszertárakat kiskereskedelmi egységnek?
 

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) azzal a kéréssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, hogy vizsgálják felül a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot és mentesítsék a gyógyszertárakat a különadó folyamatos megfizetése alól. A Szövetség méltánytalannak érzi, hogy a gyógyszertárakat is kötelezik a kiskereskedelmi adó megfizetésére, mivel alapvető és kiemelt tevékenységük az egészségügyi szolgáltatások nyújtása - tudatták közleményben.

Habár a járványhelyzet jelentős kihívások elé állította a gyógyszerellátást, Szövetségünk tudomásul vette az egyszeri kiskereskedelmi adó kivetését, mivel fontosnak éreztük, hogy a mindennapi munka mellett a gyógyszertárak is hozzájáruljanak a Járványügyi Alaphoz. Az április 28-án benyújtott “a kiskereskedelmi adóról” szóló törvényjavaslat azonban már nem csak egyszeri, hanem folyamatos és állandó jelleggel kötelezné a gyógyszertárakat a kiskereskedelmi adó megfizetésére - írták.

Az ágazatot szabályozó ún. Gyógyszergazdaságossági törvény alapján a gyógyszertár „egészségügyi szolgáltatást végző egészségügyi intézmény”.  Ennek megfelelően a kereskedelmi egységektől eltérő rendszerben működnek, így sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük. A gyógyszertárakban magasan kvalifikált, képzett munkaerő áll a betegek rendelkezésére és alapvető feladatuk az olyan egészségügyi szolgáltatások biztosítása a gyógyszertárba betérők részére, mint például a gyógyszerek tanácsadással egybekötött kiszolgáltatása, a magisztrális gyógyszerkészítés és a gyógyszerészi gondozás.  

Ezek alapján Szövetségünk álláspontja szerint nehezen értelmezhető, hogy a kiskereskedelmi különadó meghatározása során a kormányzat miért tekinti a gyógyszertárakat kiskereskedelmi egységnek. A gyógyszertárak már a koronavírus járványt megelőzően is számos kihívással néztek szembe, és a helyzetüket tovább súlyosbították a védekezéssel járó költségek.

A gyógyszertárak működésével kapcsolatos előírásoknak való megfelelés, valamint a gyógyszerellátás magas minőségének biztosítása folyamatos fejlesztést igényel a gyógyszertáraktól. A Szövetség úgy véli, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet, valamint a kiskereskedelmi adó fizetése együttesen arra kényszerítheti a gyógyszertárakat, hogy felülvizsgálják a rövid-, közép- és hosszú távú beruházási és innovációs terveiket.

A Szövetség a Pénzügyminisztérium mellett az EMMI Egészségügyi Államtitkárságának, valamint az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának is elküldte javaslatát - áll a közleményben.