Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Nincs megállás - 41 milliárddal tartoznak a kórházak

Augusztus végére 41,1 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak beszállítók felé fennálló tartozása. A adósságállomány a nyolcadik hónapban 4,1 milliárd forinttal, idén havonta átlagosan 5,1 milliárd forinttal gyarapodott a Magyar Államkincstár friss adatai szerint.
További részletek

Ötvenmilliárdra nőhet a kórházak adóssága

Ismét halmozódik a kórházakban a kifizetetlen számlák mennyisége, míg tavaly havonta átlagosan 4,2 milliárd forinttal nőtt a tartozás összege, addig az idén júliusig már 5,2 milliárd a havi növekmény.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2020. június 4.- S.J.
A kórházak gazdálkodását érintően, az adósság növekedésének megfékezése érdekében nem születtek döntések.
 

Elsöpörte a finanszírozás megújításának terveit a járványveszély, ugyanis a koronavírus-járvány miatt bázisfinanszírozásra kellett átállni az egészségügyben, így nem volt lehetőség arra, hogy bármilyen új gazdálkodási szabályozást vezessenek be az egészségügyben, derült ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatásából a kormányinfón.

A járványügyi helyzet tapasztalatai arra késztetik a kormányt Gulyás szerint, hogy úgy készüljenek fel a következő, várható második hullámra, hogy az egészségügy a legjobb állapotban legyen. A készletgazdálkodásra, a finanszírozásra vonatkozó szabályokat át kell tekinteniük. Megerősödve szeretne a kormány kikerülni a válsághelyzetből azzal együtt, hogy az egészségügyet évtizedek óta jellemző finanszírozási problémák megszűnhessenek, és év végén ne álljon elő a szokásosan jelentkező adósság.

A Weborvos olvasata szerint ez azt jelenti, hogy az egészségügy és az ellátórendszer finanszírozásának megújítása érdekében tavaly év végén elfogadott kormányhatározat - 1798/2019. (XII. 23.) - számos pontja nem valósult/nem valósulhat meg. Így például a szakma által nagyon régóta várt ráfordítási adatgyűjtés, a díjtételek felülvizsgálata annak érdekében, hogy valós költségekre épüljön a finanszírozási rendszer. Vélhetően nem születnek javaslatok a  járó- és fekvőbeteg-szakellátásban minőségi indikátorok bevezetésére, eredményalapú finanszírozási technikák, valamint az  ellátási szinteken átívelő, integrált és betegközpontú, kötegelt típusú finanszírozási formák kidolgozására. A rugalmas  kapacitástervezés feltételeinek megteremtése is nyilván elmarad(t), ennek határideje például március vége lett volna.