Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Nincs megállás - 41 milliárddal tartoznak a kórházak

Augusztus végére 41,1 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak beszállítók felé fennálló tartozása. A adósságállomány a nyolcadik hónapban 4,1 milliárd forinttal, idén havonta átlagosan 5,1 milliárd forinttal gyarapodott a Magyar Államkincstár friss adatai szerint.
További részletek

Ötvenmilliárdra nőhet a kórházak adóssága

Ismét halmozódik a kórházakban a kifizetetlen számlák mennyisége, míg tavaly havonta átlagosan 4,2 milliárd forinttal nőtt a tartozás összege, addig az idén júliusig már 5,2 milliárd a havi növekmény.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2020. május 29.- BEB
Van olyan elektronikus újítás, ami a járvány után is megmarad, az eRecept könnyített kiváltása viszont nem.
 

Valószínűleg a veszélyhelyzet hivatalos lezárása után 90 nappal megszűnik a lehetőség, hogy online rendeljünk az orvostól gyógyszert, és az is, hogy csupán egy TAJ számmal valamint a személyi igazolványunkkal, azaz meghatalmazás nélkül kiválthassuk más orvosságát a patikában. Minderről Mázi Miklós az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) modulfelelős csoportvezetője beszélt az IME infokommunikációs online konferenciáján.

A tervek szerint a veszélyhelyzetben bevezetett lehetőség, miszerint a gyógyászati segédeszközök egy részét is lehet interneten rendelni, egyelőre megmarad. Valamint, a szintén a járvány miatt bevezetett alternatívát, az online orvos-beteg találkozást is tovább finanszírozza az állam. (A telemedicina befogadása újdonság, mivel korábban csak a személyes találkozást fogadták be)

Mindezek a lehetőségek nem jöhettek volna létre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nélkül. Működőképességét, hasznát korábban sokan kértségbe vonták. Most a járvány alatt a szkeptikusok is elismerték, hogy igenis tud elektronikusan működni az egészségügy egy része - mondta az ÁEEK képviselője, aki az EESZT-vel kapcsolatos tanulságok mellett az elektronikus tér napi aktualitásairól is beszámolt.

Előadásából kiderült, hogy bár szörnyű dolog a járvány, ez az időszak hozzájárult az EESZT szélesebb ismertségéhez, elismertségéhez és elfogadásához. A lakossági aktivitás például jelentősen megnőtt a térben. Csaknem másfélszer többen mentek fel a netre és nézték meg, milyen egészségügyi adataik vannak a rendszerben.

Az adatokból az is kiderült, hogy a lakosság nagy része, hozzászokott az eRecept formához. Oly annyira, hogy márciusban megduplázódott az elektronikusan felírt receptek kiváltása. Mázi Miklós magyarázatként elmondta, ez volt az az időszak, amikor az emberek attól tartottak, hogy gyógyszerhiány lesz, vagy esetleg még a patikáknak is be kell zárni. Amikor tapasztalták, hogy félelmeik alaptalanok voltak, az eReceptek forgalma nagyjából visszaállt a korábbi szintre. A szakember megjegyezte, korábban úgy kalkulálták, az összes recepten belül optimális esetben 80 százalék lesz az elektronikus vények aránya, de a mostani számok ennél is jobbak, azt mutatják, ez az arány a 90 százalékot is eléri.

Mázi Miklós arról is beszélt, hogy az EESZT, mint az egészségügyi adatokat összesítő tér is bevált, hiszen a gyógyszertárak és a kórházak száz százaléka, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-ellátók 82 százaléka ezen keresztül szolgáltatott adatot.

A járvány olyan előremutató megoldásokat, fejlesztéseket is generált az EESZT-ben, ami a veszélyhelyzet után is hasznos lehet. Például bevezették a mobiltokent az otthoni munkavégzés megkönnyítésére, átalakították a rendszert a már említett gyógyászati segédeszközök elektronikus rendeléséhez. Úgy fejlesztették a teret, hogy az SBO felvételkor a betegek adatait minden más érintett osztályos orvos is láthassa, de csak az elbocsátásig, az esemény lezárásáig. Létrehozták az EESZT-ben a védőeszköz támogató rendszert.

Az ÁEEK képviselője végül felhívta a figyelmet arra, hogy június elsejétől már a magán-egészségügyi intézmények is kötelesek lesznek az elektronikus térbe küldeniük az adatokat, így továbbítaniuk kell az ellátási eseményeket, az egészségügyi dokumentumokat, ki kell tölteniük az ellátott egészségügyi profilját és a vényeket is az EESZT-n keresztül kell rendelniük.