Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Pénzügyminisztérium: Önellátó lesz Magyarország az egészségügyi védőfelszerelésekben is

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban.
További részletek

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ), Ortopédikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI) és ORTETIKA, PROTETIKA, REHABILITÁCIÓ SZÖVETSÉG (OPRA) szövetségek közös sajtóközleménye

Korábban a sajtóban bemutattuk, hogy 10 éve változatlan az ortopédiai cipők ára, amely az évi közel 140.000 ortopéd cipőt rendelő beteg ellátását és a gyártást végző a közel 100 magyar kkv és a háttéripar létét veszélyezteti.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: mfor.hu, 2020. június 18. - Baka F. Zoltán
A Kormányinfón elhangzott: van elég lélegeztetőgép, ha jönne a járvány második hulláma.
 

A mai Kormányinfón több kérdést is feltettünk Gulyás Gergely miniszternek. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy a veszélyhelyzet elmúltával folytatódik-e az egészségügyi rendszer átalakítása, mi lesz az ágyszámkapacitásokkal? Emlékeztetőül: a veszélyhelyzet alatt elrendelt kiürítéseket akkor egy komplexebb intézkedésbe igyekezett ágyazni a kormány a miniszterek nyilatkozatai szerint.

Most Gulyás Gergely válaszból azt tudtuk meg, hogy a kormány nem tett le a struktúra és a finanszírozás új alapokra helyezéséről. A miniszter azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány új helyzetet teremtett. Ami arra például alkalmat szolgáltatott, hogy a kormányzat betekintést nyerjen a kórházi készletgazdálkodásba, a kirendelt kórházparancsnokok által.

A tapasztalatok lesújtóak lehettek.

A miniszter kérdésünkre - hogy mely jelző fejezné ki legpontosabban a helyzetet - azt mondta, hogy ami elsőként beugrik neki, azt jelen pozíciójában nem mondhatja ki.

Vagyis lefordítva a kormány megítélése szerint tragikus lehet a készletgazdálkodás az egészségügyi intézményekben.


 

Az idei évnek azzal a szándékkal vágott neki a kormány, hogy nem keletkezhet adósság a kórházaknál. A miniszter beszámolója szerint azonban a járvány miatt mégis szembe kell nézni ezzel a helyzettel. Máskülönben nem keletkezne rendezetlen kinnlévőségük az intézményeknek - derült ki a szavaiból. Vagyis idén rendszerszinten nem termelődne újjá az adósság, de a koronavírus elleni védekezés előre nem látott feladatot adott, ami emelte a kiadásokat. Azt nem kívánta megbecsülni, hogy az idei adósság mértéke elérheti-e a korábbi évek - az akkori finanszírozási struktúrából fakadó - 50-60 milliárd forintos adósságállományát.

Az egészségügyi reformról tehát nem tett le a kormány, de a járvány első - és az ősz elejére várt második - hulláma lassítja a folyamatot.

Ami egyébként a szeptemberre, októberre várt második hullámot illeti, Gulyás Gergely szerint lélegeztetőgépekkel jól állunk, rendelkezésre ál a védekezéshez szükséges kapacitás.