Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: diabetes.hu, 2020. június 17.
Élvezhető, változatos legyen, és gyorsan elkészüljön, receptpályázatot írt ki a CEOSZ
 

Honnan jött az ötlet, hogy receptpályázatot írjon ki a szövetség?

– Főzni nagyon sokan, enni pedig talán mindenki szeret. Függetlenül attól, hogy szükséges-e bármilyen diétát követni, egy jó új receptnek még egy sztárséfnél is helye van. A cukorbetegek körében, ahol az étkezés több szempontból is hangsúlyos, rendkívül fontos, hogy az élvezhető és változatos legyen. Ezért gondoltuk úgy, hogy egy receptversenyt hirdetünk.

Persze igyekeztünk valami különlegeset belevinni, egy régóta bevált gyakorlat újszerű és izgalmas változata valósulhat meg. Úgy gondolom, hogy az elmúlt néhány év eredményei azt bizonyítják, hogy a cukorbetegek számára meghirdetett CEOSZ-programok – a „Lépésről lépésre” oktatóprogram, a „Botra fel!” országos nordic walking séta vagy éppen a tavalyi év során zajlott „Cukorbomba roadshow” – bebizonyították, hogy nem kell mindenáron újat feltalálni, elég a bevált, jó gyakorlatokat a diabétesszel élők igényeit, problémáit, vágyait meghallgatva kicsit újraszabni.

Van még új a nap alatt? Lehet új receptet írni?

– Remek kérdés, ezen én is sokszor elgondolkozom, amikor például könyvesboltba belépve mindig találok egy külön állványt a legújabb szakácskönyvekkel. Azt hiszem, hogy mindig lehet új receptet írni, hiszen állandóan merülnek fel új igények, új szempontok és természetesen új divatok, trendek is. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a régi, hagyományos recepteket időről időre „restauráljuk”, amihez azonban számos elavult vagy már nem beszerezhető alapanyagot kell helyettesítenünk. Sok kísérletezés és türelem szükséges ahhoz, hogy a nagymamáink korából megszokott és felejthetetlen ízeket úgy tudjuk az asztalra varázsolni, hogy közben nem tévesztjük szem elől az egészséges táplálkozás útmutatásait, a mértékletességet és a felhasználható alapanyagok tárházát sem.

Amíg aktívan dolgozunk, közben gyereket nevelünk, az egyik legszűkebb keresztmetszet az idő. Ebben az életszakaszban főleg a gyorsan elkészíthető ételeket részesítjük előnyben, azonban a fagyasztóból előhúzható mirelit készételek sok szempontból nem tekinthetők egészségesnek. Talán minden háziasszony – és a konyhában jeleskedő urak is – egyetértenek velem abban, hogy csak akkor nem válik mindennapi kötelező robottá a főzés, ha már az ételkészítés folyamata is izgalmassá tehető. Ezért is választottuk receptversenyünk témájának a gyorsan elkészíthető családi vacsoráknak alkalmas egytálételeket ebben az első, hagyományteremtő évben.

Számtalan új vagy felújított recept születik elfelejtett, majd hirtelen újra felfedezett alapanyagok felhasználásával. Jó példa erre a csicsóka, amely pont a közelmúltban merült fel az egyik DiabPONT online adás során. A fórumban számos ötlet cserélt gazdát, és kiderült, hogy a debreceni tagszervezetünk birtokában van egy csicsókás pogácsa „csodarecept”, amelyet már sikerült megszereznünk azzal az ígérettel együtt, hogy az egyesület elnöke, Balog János fogja elkészíteni a kóstolót a CEOSZ őszi közgyűlésére. Azért is izgalmas a helyzet, mert elmondása szerint János eddig a sütőt még csak azért fogta meg, hogy kinyissa vagy becsukja, de a sütéssel még soha nem próbálkozott.

A diabétesz kezelésében az étkezés mekkora súllyal van jelen?

– Úgy gondolom, hogy a magyarok életében az étkezés rendkívül hangsúlyos, és ezen mit sem változtat egy krónikus betegség megjelenése. A problémát az okozza, hogy a diabétesz kezelése hatalmas önfegyelmet kíván, és az addig megszokott „bármit, bármennyit, bármikor” étkezéseket rendszerbe kell illeszteni, meghatározva a szükséges mennyiséget és összetételt. A betegek körében eltöltött 17 év tapasztalata alapján úgy látom, hogy ez a legnehezebben megváltoztatható életmódbeli elem. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen több évtizedes szokásokat kell átalakítani úgy, hogy nem csak maga a beteg, hanem a vele együtt élők is érintettek. Egy ilyen gyökeres változáshoz a környezet támogatása elengedhetetlenül szükséges.

Mi a tapasztalat? A cukorbetegek mekkora hányada tartja a diétát? Fegyelmezettek vagy sem?

– A CEOSZ 2018-ban egy minden korábbinál átfogóbb kutatást végzett, mert szerettük volna feltárni, hogy a cukorbetegek hogyan élik meg a diabéteszt, mit gondolnak a saját felelősségükről. Nem meglepő módon a kutatás eredményei alátámasztották: a diabéteszesek jelentős része úgy gondolja, jócskán akad tennivalója még a táplálkozás területén. De egyáltalán nem elhanyagolható mindaz az erőfeszítés, amit a betegek tesznek ezen a területen. Közel 80 százalékuk számos változtatást vezetett be – és azokat tartja is – a megfelelő táplálkozás kialakítása érdekében. Ez nem könnyű feladat, főleg, ha arra gondolunk, hogy a betegek kevés helyre tudnak fordulni megbízható, a diabéteszt figyelembe vevő táplálkozási tanácsokért. A CEOSZ egyik következő programja ebben is szeretné támogatni a cukorbetegséggel élőket.

Mi a tapasztalat? Amikor tartja a cukorbeteg a diétát, külön étkeznek a cukorbetegek, vagy a család átveszi a diétát?

– Megmondom őszintén, hogy a „diéta” szót nem szívesen használom, mert számomra arra utal, hogy valamilyen egészségügyi problémát kell megszorítások betartásával orvosolni, és ez az én fejemben mindig valamilyen megvonással, hiánnyal jár együtt. A cukorbetegség élethosszig tartó állapot, amellyel jól csak akkor lehet együtt élni – és lehet, mert erre rengeteg példa van! –, ha az orvos által javasolt gyógyszeres terápia mellett törekszünk a megfelelő életmód kialakítására is. Ennek egyik legfontosabb alapeleme az egészséges vagy más néven megfelelő táplálkozás. Ezért van hatalmas jelentősége annak, hogy ne legyen különbség a cukorbeteg és a nem cukorbeteg családtag táplálkozása között, mert a megfelelő, egészséges táplálkozás gyógyír a cukorbetegek számára és prevenció az egészséges – vagy annak gondolt – emberek számára. Scott Jurek ultramaratonfutó gondolatát egy kicsit átalakítva én abban hiszek, hogy a megfelelő táplálkozás nem más, mint a legolcsóbb, ám leghatékonyabb egészségbiztosítás.

Mi lesz a beküldött receptek sorsa?

– A beküldött recepteket a CEOSZ kiváló táplálkozási szaktanácsadója, Szűcs Zsuzsanna dietetikus fogja szakmailag értékelni, ezt követően pedig egy különleges zsűri kóstolással rangsorolja majd a beérkezett „pályaműveket”. A zsűritagok kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy mindenekelőtt pártatlan bizottság döntsön az ételekről, amelynek tagjai híres gourmandok, vagyis a különleges ételek nagy kedvelői.

A legjobb receptekből állítjuk össze a CEOSZ 2021. évi falinaptárát, ami szintén része a hagyományteremtésnek, mert szeretnénk minden évben a meghirdetett témakör nyertes receptjeit ilyen formán is megörökíteni. Valamennyi CEOSZ-szervezet tagjai számára ajándékba biztosítjuk majd. Megjelennek továbbá a – tagszervezetek által ismert és kedvelt – Receptsarok idei kiadásában is.

Számítotok új „sztár” felbukkanására?

– Természetesen! Csak új sztárok lesznek! Ezúton is szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy a jól bevált receptjét ossza meg velünk és a sok érdeklődővel, akik örömmel próbálnak ki új ízeket, alapanyagokat, technikákat, vagy éppen egy régi ízt eleveníthetnek így fel.

A résztvevők felvidítják egymást

Füzesi Brigittával, a CEOSZ elnökével a receptpályázatuk miatt beszélgettünk, de természetesen nem hagyhattuk ki a koronavírus teremtette helyzetet sem.

Hogyan élték meg a diabéteszesek a karantént? Tudsz koronavírusos cukorbetegről?
 
– Rendkívül nehéz időszakon vagyunk túl, és talán mindannyian érezzük, hogy ez, a korábban csak filmekben látott helyzet nyomot hagyott bennünk, szinte teljesen kiszolgáltatottá és eszköztelenné váltunk. Tagjaink körében ketten kapták el a koronavírus-fertőzést, egyiküknek már voltak veseszövődményei, őt sajnos nem lehetett megmenteni. Mindez azonban mutatja azt a fegyelmezettséget is, amit nemcsak a diabétesszel élők, hanem a teljes lakosság tanúsított és a mai napig is tanúsít.
 
A szövetség hogyan tudott segíteni?
 
– Rendkívül fontos lépés volt, hogy a CEOSZ a Magyar Diabetes Társasággal együtt intenzív egyeztetéseket folytatott, aminek eredményeképpen – legalább részben – megoldódott egy régóta húzódó feladat: május 1-jétől e-receptre is felírhatók a cukorbetegség kezeléséhez szükséges legalapvetőbb gyógyászati segédeszközök. Felgyorsultak az egyeztetések a finanszírozott távvizittel kapcsolatban is.
 
A karantén alatt a betegek számára a legnagyobb problémát a bezártság jelentette, hiszen számos esetben a legközelebbi családtagokkal sem tudtak találkozni. Hatalmas köszönet illeti azokat a betegegyesületi vezetőket, akik – bár maguk is hasonló helyzetben voltak – rengeteg időt és energiát fordítottak arra, hogy az egyedül lévő tagokat vigasztalják, felvidítsák!
 
Sok remek online ötlet született. Mi marad meg ezek közül?
 
– A CEOSZ szinte az első pillanattól elindította az online adását, így hetente három alkalommal van lehetősége az érdeklődőknek csatlakozni az előre meghirdetett témákhoz. Hétfőnként Kangyerka Barbara szakképzett edzővel jógázhatnak, szerdánként Szűcs Zsuzsanna dietetikus táplálkozással kapcsolatos útmutatásaival, ötleteivel ismerkedhetnek meg. Természetesen nem maradnak el a kiváló receptek sem, amelyeket a hallgatóság jelentős része kipróbál, és megosztják egymással a tapasztalataikat. Péntekenként a Hartmann-Rico Hungária Kft. szakmai támogatásával kiváló előadók tolmácsolásában a cukorbetegséggel kapcsolatos problémák kapnak teret.
 
Senki ne gondolja, hogy ezek a virtuális összejövetelek búskomor hangulatban telnek! Talán ez a titka a sikerének: a résztvevők felvidítják egymást, és ebben Redenczki Marcsi humorista is kiváló partner. Vallja, hogy a nevetés gyógyít, ezért a hétfői jóga után mindig az ő „rendelése” következik.
 
Otthon, a megszokott környezetünkben ülve a számítógépen, táblagépen keresztül egyszerre találkozunk a cukorbetegséggel valamilyen módon kapcsolatban lévő emberekkel, látjuk, halljuk egymást, beszélgethetünk, kérdezhetünk egymástól, az előadóktól és sok hasznos információval gazdagodunk. Mikor van lehetőségünk kisajátítani egy kiváló szakembert egy órára, aki csak a mi kérdéseinkre válaszol?
 
Hatalmas öröm számomra, hogy egyre többen kapcsolódnak az online közösségünkhöz, és bár a karanténnak vége, az érdeklődés folyamatosan nő. Úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes megőrizni, továbbfejleszteni ezt a működési módot is, de ehhez természetesen a közgyűlés jóváhagyása szükséges. Remélem, megkapjuk!