Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Megszűnhetnek a kórházi adósságok

Magyarországon az elmúlt másfél évben, a koronavírus-járvány miatti pandémiával folytatott küzdelem idején még inkább felfokozódott a várakozás az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban – mondta Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) országos kórház-főigazgatója az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy konferenciáján.
További részletek

Meglepő adatok érkeztek a magyar kórházakból

Áprilisban megközelítette a 33 milliárd forintot a magyar kórházak adósságállománya az Államkincstár szerdán közzétett adatai szerint. A tartozásállomány növekedése 2021-ben meglehetősen nagy amplitúdóval hullámzik hónapról hónapra, a januári 11 milliárdos és a márciusi 6 milliárdos kiugrás után áprilisban "mindössze" 3,67 milliárd forint volt. Idén átlagosan havonta 6,2 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: medicalonline 2020.szeptember 12. - MEMT
A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján a globalizáció ellátórendszer biztonságára gyakorolt hatásait vizsgálják.
 

A korona-vírus járvány a gyakorlatban is beigazolta azt a sokak által, sokszor hangoztatott tényt, miszerint a globalizáció egy veszélyhelyzet esetén kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja a nemzetállamokat. Vajon, a globalizációs törekvések nyomán hogyan rendeződött át az egészségipar világszerte? Milyen várt és váratlan fordulatokat eredményez ez a betegellátásban? Vajon a magyarországi egészségipar szempontjából a COVID-19 járvány első szakasza után milyen tanulságokat vonhatunk le? Mit tehet a kormány a technológiai, ipari egészségügyi függetlenség érdekében? Vannak-e strukturált adataink, adatbázisaink az adatelemzésen nyugvó döntéshozatalhoz – mit látunk és mit láthatnánk, ha lenne egészségipari adatstratégiánk? A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján a globalizáció ellátórendszer biztonságára gyakorolt hatásait vizsgáljuk, keressük a választ arra, hogy a folyamatok mely részeire lehetünk hatással, mi az, amit megakadályozhatunk és ehhez milyen jogszabályi környezetre van szükség.

Az esemény nyitó előadója dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, aki a kormány és a tárca Magyarország egészségipari kitettségének mérséklését támogató terveiről beszél majd. Az eseményen dr. Lengyel Györgyi, az egészségiparért felelős miniszteri biztos az Egészségipari Támogatási Programról, a szaktárca tapasztalatairól és terveiről ad felvilágosítást. Dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem dékánja az ellátásbiztonság adatstratégiai aspektusairól, az IQVIA képviselője pedig a COVID 19 vírus miatt megváltozott körülmények nyomán a nemzetközi környezetben tapasztalható adaptív gyógyszeripari stratégiákról tart majd előadást.

A konferencia délutáni blokkjában a hazai gyógyszeripari vállalatok kitettségéről dr. Bogsch Erik, a Richter Gedeon gyógyszergyár elnöke, a hazai vakcinagyártásban rejlő lehetőségekről pedig prof. dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszél majd.

A globalizáció miatt a gyógyszerellátás biztonságát veszélyeztető hatásokról tart előadást prof. dr. Botz Lajos, a Pécsi Tudományegyetem dékánja. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda szakjogásza dr. Zalai Péter pedig a gyógyszer- és vakcina hiány közjogi és jogi aspektusait járja körül. Az egészségipari vállalatok jövője szempontjából a kockázatértékelés jelentőségéről a hazai legnagyobb orvostechnológiai cégeket tömörítő szervezet, a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének alelnöke, Farkas József beszél majd.

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság az esemény szervezésével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország Európa egyik vezető orvostechnikai nagyhatalmává váljon, illetve a kelet-közép-európai országok között vezető szerepet töltsön be ezen a területen.