Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Különös számok érkeztek a magyar kórházakból

Októberben 710 millió forinttal csökkent a kórházak tartozása, amely így 40,8 milliárd forintot tesz ki a Magyar Államkincstár adatai szerint.
További részletek

Közbeszerzések: kockázatok néhány tízezer forintos spórolásért

Hatékonyság alatt a finanszírozó mindig kiadáscsökkentést ért, holott az ár nem lehet az egyedüli értékelési szempont.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Telex.hu, 2020. november 12. – Joób Sándor

A kórházaknak a Covid-osztályokon is lehetővé kell tenniük, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen, a látogatási tilalom ellenére is biztosítaniuk kell a kapcsolattartást, és megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról – hívta fel egy körlevélben a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

A Telex birtokába került, november 10-i keltezésű tisztifőorvosi levél szerint az elmúlt időszakban „a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott” a kórházakban. A félreértést az okozhatta, hogy a járványhelyzet miatt minden kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, és az egészségügyi válsághelyzet részben lehetővé teszi a betegjogok korlátozását.  

Müller Cecília azonban arra figyelmezteti a kórházak vezetőit, hogy egyrészt az Alaptörvény is kimondja a családdal való kapcsolattartás jogát, másrészt az egészségügyi törvény szerint a beteg emberi méltósághoz való joga az egészségügyi válság idején sem korlátozható. 

Az alapelv továbbra is az, hogy a kórházakban látogatási tilalom van, de néhány esetben ez alól lehet kivétel. Az országos tisztifőorvos ezért a körlevélben arra kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel. A látogatás csak a következő esetekben engedélyezett: 

  • A Covid-osztályon a súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember.
  • Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban.
  • A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt.

Müller Cecília külön felhívja a figyelmet a haldokló, végstádiumú betegek helyzetére. A kórházaknak kell védőfelszerelést adniuk a hozzátartozóknak, és lehetővé kell tenni nekik, hogy folyamatosan a beteg mellett legyenek, láthassák őt, elbúcsúzhassanak tőle. 

A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik” – írja Müller Cecília.   

A fentieken túl egyéb esetekben kockázatbecslés után, egyedi méltányosság alapján is engedélyezhető a látogatás, de csak akkor, ha az valóban indokolt. Müller azt írja: erre csak akkor van lehetőség, ha a beteg látogatása valóban nélkülözhetetlen. 

A tisztifőorvos arra is utasította a kórházakat, hogy a megfelelő adatvédelmi intézkedések betartása mellett a családtagok a kórházban fekvő hozzátartozójuk állapotáról megfelelő tájékoztatást, felvilágosítást kapjanak. „Ennek részleteiről, illetve a tájékoztatás módjáról szíveskedjenek a lakosságot értesíteni megfelelő kommunikációs eszközökön keresztül” – áll a levélben.