Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Megszűnhetnek a kórházi adósságok

Magyarországon az elmúlt másfél évben, a koronavírus-járvány miatti pandémiával folytatott küzdelem idején még inkább felfokozódott a várakozás az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban – mondta Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) országos kórház-főigazgatója az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy konferenciáján.
További részletek

Meglepő adatok érkeztek a magyar kórházakból

Áprilisban megközelítette a 33 milliárd forintot a magyar kórházak adósságállománya az Államkincstár szerdán közzétett adatai szerint. A tartozásállomány növekedése 2021-ben meglehetősen nagy amplitúdóval hullámzik hónapról hónapra, a januári 11 milliárdos és a márciusi 6 milliárdos kiugrás után áprilisban "mindössze" 3,67 milliárd forint volt. Idén átlagosan havonta 6,2 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: medicalonline - Magyar Közlöny 2020.november 25. - T.O.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyébe lépő Országos Kórház Főigazgatóság általános feladatairól és veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályokról jelent meg kormányrendelet a Magyar Közlönyben.
 

Veszélyhelyzetben az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) az Operatív Törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős miniszter irányítja – áll a többi között Magyar Közlönyben frissen megjelent kormányrendeletben, amelyből az is kiderül, hogy a veszélyhelyzet február 8-ág tart.

Sokan találgatták, hogy az OKFŐ megalapítását követően milyen feladatai lesznek még az Állami Egészségügyi Ellázó Központnak (ÁEEK), a most megjelent rendeletből kiderül: a kórházfenntartó megszűnik, valamennyi feladatát a főigazgatóság alá rendelik.

Az OKFŐ ellátja az országos intézetek, valamint az állam fenntartásában és tulajdonában lévő fenntartói és irányítását. Ugyancsak lesznek feladatai a főigazgatóságnak az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények klinikai központjainak, valamint a Honvédkórház tekintetében, ezekről azonban később rendelkezik a kormány.

Középirányító szervként közreműködik az egészségügyért felelős miniszter intézményfenntartáshoz és irányításhoz kapcsolódó, valamint szakmai irányítói feladatainak ellátásában. Módszertani segítséget nyújt a közfeladatok ellátására vonatkozó követelményeket, és az erőforrásokkal – így az előirányzatokkal, a létszámokkal és a vagyonnal – való szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz, és ellenőrzi is ezek betartását. Meghatározza, felügyeli és ellenőrzi a szolgáltatók gazdálkodását, létszám- és szakmai kapacitásait, uniós pályázatait és az adatszolgáltatási fegyelmet. Kontrollálja, szükség esetén jóváhagyja a központosított közbeszerzési igényeket.

Az OKFŐ javaslatot tesz a miniszternek az irányító megyei intézmény fenntartásában lévő intézmény létesítésére, átszervezésére, megszüntetésére, országos szinten közreműködik a területi egészségügyi feladatellátás megszervezésében, és dönt a betegellátást érintő vitás kérdésekben.

Az OKFŐ jogszabályban foglalt feladatkörében statisztikai adatokat gyűjt és elemez, a kormány által meghatározott szakkérdésben szakértőként jár el. A főigazgatóság látja el az Állami Egészségügyi Tartalékkal való gazdálkodás feladatait. Ide kerülnek az ÁEEK Humán Erőforrás Főigazgatóságához rendelt tevékenységek, az alap- és működési nyilvántartás felügyelete, valamint az Eurotranszplanttal kapcsolatos feladatok is.

A rendeletből kiolvasható az is, hogy az OKFŐ feladata lesz az alapellátás felügyelete, így valószínűsíthető, hogy a háziorvosok munkáját nem egy önálló országos központ koordinálja majd, ez a feladat a kórház-főigazgatóság egyik vezető-helyettese alá tartozik majd.