Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Érthetetlen, hogy a kormány miért nem biztosít forrást a kórházi tartozások rendezésére- az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ sajtóközleménye

Az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában újra meghaladta a 100 milliárd forintot. Miközben az egészségügyi kormányzat egy következő konszolidációra vonatkozó konkrét javaslatot nyújtott be Magyarország Kormányának, a mai napig nem született meg az erről szóló döntés.
További részletek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: kormany.hu, 2020. december 31. - EMMI
A járóbeteg-szakellátásban országosan évi csaknem 70 millió orvos-beteg találkozás van, ezeknek közel fele a fővárosi és Pest megyei intézményekben történik. Ezért az állam 2026-ig 700 milliárd forintot szán a főváros és Pest megye kórházainak, illetve szakrendelőinek fejlesztéseire az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében. A Magyar Közlöny december 31-i számában megjelent kormányhatározatok szerint 8.8 milliárd forinttal többet ad a kormány két budapesti fejlesztésre.

 

A kormányhatározat további 6,1 milliárd forintos forrást biztosít az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő - XII. kerületi (Hegyvidéki) szakrendelő, valamint további 2,7 milliárd forintos forrást biztosít a Bajcsy-Zsilinszky Kórház XVII. kerületi (Rákosmente) Szakorvosi Rendelőintézet fejlesztésére.

A járóbeteg-szakellátásban országosan történő évi csaknem 70 millió orvos-beteg találkozás közel fele az EBP körében érintett fővárosi és Pest megyei intézményekben zajlik. Ezért különösen fontos ezek színvonalának folyamatos emelése és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése. Különösen fontos azoknak a szakellátást is nyújtó kórházi intézményeknek a megújítása – ilyen az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet is –, amelyek több budapesti kerület lakói számára biztosítják az egészségügyi ellátást. A kormány a költségvetési források felhasználásakor tekintettel van azokra a hatékonysági és eredményességi szempontokra is, amelyek hozzájárulnak a fenti célok maradéktalan eléréséhez.

Az EBP fejlesztésekkel érintett néhány szakrendelő esetében jogos igény merült fel a jelentősebb kapacitásnövelést elősegítő további fejlesztések megvalósítására. Ennek értelmében az orvos-szakmai és egyéb objektív szempontokat figyelembe véve szükséges volt az említett két intézmény fejlesztésére szánt összeg növelése.