Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. március 4.

Évi mintegy 5 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre az a nagyjából tucatnyi, hazai magántulajdonban lévő egészségügyi beszállító vállalkozás, amely ma számottevő innovációs tevékenységet folytat Magyarországon. Állami támogatással fokozható lenne az aktivitás.

Ezek a cégek éves árbevételüknek jellemzően 7-12 százalékát fordítják innovációra, ami kiugróan magas aránynak számít. (Egyébként az innováció kihagyott ziccer Magyar A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ) szerint az innovációs aktivitás állami támogatással tovább fokozható. A MOBSZ becslése szerint csak a kórházi tartozások, illetve az orvostechnikai eszközöket terhelő 27 százalékos áfa miatt a lehetségesnél 3-500 millió forinttal kevesebbet tudott az említett vállalati kör innovációra fordítani 2014-ben.

Ma Magyarországon körülbelül tucatnyi, hazai magántulajdonban lévő középvállalat fejleszt nemzetközi megmérettetésben is magas színvonalúnak számító orvosi eszközöket. A magyar cégek által gyártott eszközök árukban versenyképesek, minőségük pedig felveszi a versenyt a külföldi gyártók hasonló termékeivel. Nem véletlenül találunk a kórházakban Németországtól Mexikóig magyar fejlesztésű és gyártású eszközöket az ultrahangtól a PET MRI és CT berendezéseken át egészen az inkubátorokig.

A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének (MOBSZ) becslése szerint ez a kör évi mintegy 5 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre. „Általánosságban elmondható, hogy ezek a vállalkozások éves árbevételüknek 7-12 százalékát fordítják innovációra, ami kiugróan magas aránynak számít idehaza, de nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a hazai kis- és középvállalati körben az orvosi innováció és műszergyártás húzóterületnek számít” – fejtette ki Csipő Georgina, a MOBSZ szakmai programkoordinátora.

Az innovációs aktivitás ugyanakkor jelentősen fokozható állami támogatással. Ehhez egyrészt szükség van a hazai egészségügy finanszírozási stabilitásának a megteremtésére, jelzi ezt, hogy a MOBSZ becslése szerint csak a kórházi tartozások, illetve az orvostechnikai eszközöket terhelő 27 százalékos áfa miatt a lehetségesnél 3-500 millió forinttal kevesebbet tudott az említett vállalati kör innovációra fordítani 2014-ben. Az e téren tett kormányzati lépéseket egyébként a MOBSZ jó iránynak tartja, miként Csipő Georgina fogalmaz: „A bejelentett kórházi adósságkonszolidáció pozitívan hathat az egészségügyi innovációra”. A MOBSZ szakmai programkoordinátora ugyanakkor úgy véli, a még tartósabb pozitív hatás érdekében a konszolidáció mellett szükség lenne az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra történő mérséklésére is.

Fontos pillérnek tartja a kutatás-fejlesztési tevékenység ösztönzése szempontjából a pályázati rendszer újragondolását is a MOBSZ. A szervezet szerint ugyanis az innovációs tevékenység hajtóerejét ma már elsősorban a vállalatok jelentik, ők találkoznak a gyakorlati igényekkel, ismerik a megoldandó problémákat, állnak kapcsolatban a fogadó féllel, intézményekkel, betegekkel. Miként Csipő Georgina fogalmaz: „Az idő eljárt afelett a modell felett, miszerint a vállalatoknak kellene a kutatóközpontok köré szerveződniük. Ma már a kutatás-fejlesztési tevékenység hajtómotorja a magánszektor, a vállalatok, és ők gyűjtik maguk köré a speciális tudással és kapacitásokkal bíró szellemi központokat, amelyeknek az együttműködés révén elég bevételük termelődik fenntartásuk biztosítására”.

Várja a szektor a kórházi adósságkonszolidációt

A kórházi kintlévőségek tőketartozása 2014 végére elérte a 80 milliárd forintot. A gyógyításhoz sok esetben elengedhetetlen eszközöket biztosító, jellemzően hazai beszállítók a folyamatosan növekvő kintlévőségek miatt mára kritikus pénzügyi helyzetben kerültek. A tartozások fele legalább hatvan napja lejárt, de a kintlévőségek közel 5 százalékára már egy éve várnak a beszállítók. A hazai tulajdonban lévő orvostechnikai gyártó és forgalmazó cégek mindegyike kis- és középvállalkozás, árbevételük a legnagyobbak esetén is csak elvétve éri el a néhány milliárdos szintet. Ezek a vállalatok immáron tartalékaikat mozgósítják. A kifizetések esetleges elmaradása jó részüket tevékenységük beszüntetésére kényszerítheti.