Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Érthetetlen, hogy a kormány miért nem biztosít forrást a kórházi tartozások rendezésére- az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ sajtóközleménye

Az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában újra meghaladta a 100 milliárd forintot. Miközben az egészségügyi kormányzat egy következő konszolidációra vonatkozó konkrét javaslatot nyújtott be Magyarország Kormányának, a mai napig nem született meg az erről szóló döntés.
További részletek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: kormany.hu, 2021. január 7. - EMMI
Az egészségügy teljes átalakításának az első és rendkívül lényeges lépése volt a Parlament által az elmúlt év végén elfogadott egészségügyi törvény – mondta a járványhelyzet ideje alatt hozott struktúraváltásról Prof. Dr. Kásler Miklós, aki videóüzenetében beszélt a digitális konzultációról, valamint a csoportpraxisokról is.
 
 
Az egészségügy teljes átalakításának első és rendkívül lényeges lépése volt a parlament által az elmúlt év végén elfogadott egészségügyi törvény – mondta a járványhelyzet ideje alatt hozott egészségügyi struktúraváltásról Prof. Dr. Kásler Miklós.
 
A miniszter hozzátette, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy megőrizzük honfitársaink egészségét, és késleltessük a betegségek a kialakulását. Következésképpen minden olyan körülményt, ami elősegíti a betegségek kialakulását, ki kell iktatni az életünkből – hangsúlyozta.
 
Kásler Miklós a struktúraváltásról elmondta: jelenleg ellátják a betegeket az alapellátás szintjén a helyben megfelelően képzett szakorvosokkal, akik gyakorolhatják az összes szakvizsgájuk által nyújtott jogosítványt. Ehhez megfelelő eszközeik, műszereik vannak, tehát el tudják végezni a diagnosztikai beavatkozások jelentős részét. Abban az esetben, ha nem, akkor a leleteket digitálisan lehet konzultálni a városi kórházakkal vagy megyei kórházakkal, tehát a lelet utazik, és nem a beteg, és nem növeli a kórházi várólistákat, illetve a kórházakon belüli várakozást – ismertette a tárcavezető.
 
Az alapellátással kapcsolatban kiemelte, hogy csoportpraxisokban, területi egységekben gondolják megszervezni, aminek számos előnye van. A betegek az alapellátásból – ha ott nem láthatók el – a városi kórházakba kerülnek, akik összefogják a területükön fekvő alapellátási egységeket, és csak abban az esetben kerül a beteg a megyei kórházba, ha az eddigi ellátási szinteken a gyógykezelés nem valósítható meg- mondta, majd hozzátette, hogy a megye területén fekvő összes egészségügyi intézményt az alapellátástól a járóbeteg-szakellátáson keresztül a városi kórházakig a megyei kórházak tartják össze. A megyei kórházak szintjére léptek be az EMMI fenntartásába kerülő vidéki egyetemi klinikai központok is, akik speciális feladataik mellett az egységes magyar egészségügy részeként ebben a szerepkörben megyei kórházként szerepelnek – mutatott rá a miniszter.