Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: kormany.hu, 2021. január 7. - EMMI
Az egészségügy teljes átalakításának az első és rendkívül lényeges lépése volt a Parlament által az elmúlt év végén elfogadott egészségügyi törvény – mondta a járványhelyzet ideje alatt hozott struktúraváltásról Prof. Dr. Kásler Miklós, aki videóüzenetében beszélt a digitális konzultációról, valamint a csoportpraxisokról is.
 
 
Az egészségügy teljes átalakításának első és rendkívül lényeges lépése volt a parlament által az elmúlt év végén elfogadott egészségügyi törvény – mondta a járványhelyzet ideje alatt hozott egészségügyi struktúraváltásról Prof. Dr. Kásler Miklós.
 
A miniszter hozzátette, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy megőrizzük honfitársaink egészségét, és késleltessük a betegségek a kialakulását. Következésképpen minden olyan körülményt, ami elősegíti a betegségek kialakulását, ki kell iktatni az életünkből – hangsúlyozta.
 
Kásler Miklós a struktúraváltásról elmondta: jelenleg ellátják a betegeket az alapellátás szintjén a helyben megfelelően képzett szakorvosokkal, akik gyakorolhatják az összes szakvizsgájuk által nyújtott jogosítványt. Ehhez megfelelő eszközeik, műszereik vannak, tehát el tudják végezni a diagnosztikai beavatkozások jelentős részét. Abban az esetben, ha nem, akkor a leleteket digitálisan lehet konzultálni a városi kórházakkal vagy megyei kórházakkal, tehát a lelet utazik, és nem a beteg, és nem növeli a kórházi várólistákat, illetve a kórházakon belüli várakozást – ismertette a tárcavezető.
 
Az alapellátással kapcsolatban kiemelte, hogy csoportpraxisokban, területi egységekben gondolják megszervezni, aminek számos előnye van. A betegek az alapellátásból – ha ott nem láthatók el – a városi kórházakba kerülnek, akik összefogják a területükön fekvő alapellátási egységeket, és csak abban az esetben kerül a beteg a megyei kórházba, ha az eddigi ellátási szinteken a gyógykezelés nem valósítható meg- mondta, majd hozzátette, hogy a megye területén fekvő összes egészségügyi intézményt az alapellátástól a járóbeteg-szakellátáson keresztül a városi kórházakig a megyei kórházak tartják össze. A megyei kórházak szintjére léptek be az EMMI fenntartásába kerülő vidéki egyetemi klinikai központok is, akik speciális feladataik mellett az egységes magyar egészségügy részeként ebben a szerepkörben megyei kórházként szerepelnek – mutatott rá a miniszter.