Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Mélyebbre evickéltek a kórházak az adósságtengerben

Február végén 22,8 milliárd forint volt a kórházakban a kifizetetlen számlák végösszege, márciusra ez 29,1 milliárd forintra emelkedett.
További részletek

Hiába várnak pénzükre a kórházi beszállítók, sokan kerültek a csőd szélére

Több mint 4 ezer kis- és közepes orvostechnikai cég került nehéz helyzetbe azzal, hogy a kórházak már februárban leálltak a számlák kifizetésével. Mivel lényegében minden pénz a koronavírussal fertőzöttek ellátására kell, a beszállítóknak nem marad. Van, aki már hitelt vett fel, de így is 2-3 hónapra elég a pénze. Ha az intézmények nem fizetnek, és nem lesz szállítás, megbénulhat az egészségügy.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: kormany.hu, 2021. január 7. - EMMI
Az egészségügy teljes átalakításának az első és rendkívül lényeges lépése volt a Parlament által az elmúlt év végén elfogadott egészségügyi törvény – mondta a járványhelyzet ideje alatt hozott struktúraváltásról Prof. Dr. Kásler Miklós, aki videóüzenetében beszélt a digitális konzultációról, valamint a csoportpraxisokról is.
 
 
Az egészségügy teljes átalakításának első és rendkívül lényeges lépése volt a parlament által az elmúlt év végén elfogadott egészségügyi törvény – mondta a járványhelyzet ideje alatt hozott egészségügyi struktúraváltásról Prof. Dr. Kásler Miklós.
 
A miniszter hozzátette, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy megőrizzük honfitársaink egészségét, és késleltessük a betegségek a kialakulását. Következésképpen minden olyan körülményt, ami elősegíti a betegségek kialakulását, ki kell iktatni az életünkből – hangsúlyozta.
 
Kásler Miklós a struktúraváltásról elmondta: jelenleg ellátják a betegeket az alapellátás szintjén a helyben megfelelően képzett szakorvosokkal, akik gyakorolhatják az összes szakvizsgájuk által nyújtott jogosítványt. Ehhez megfelelő eszközeik, műszereik vannak, tehát el tudják végezni a diagnosztikai beavatkozások jelentős részét. Abban az esetben, ha nem, akkor a leleteket digitálisan lehet konzultálni a városi kórházakkal vagy megyei kórházakkal, tehát a lelet utazik, és nem a beteg, és nem növeli a kórházi várólistákat, illetve a kórházakon belüli várakozást – ismertette a tárcavezető.
 
Az alapellátással kapcsolatban kiemelte, hogy csoportpraxisokban, területi egységekben gondolják megszervezni, aminek számos előnye van. A betegek az alapellátásból – ha ott nem láthatók el – a városi kórházakba kerülnek, akik összefogják a területükön fekvő alapellátási egységeket, és csak abban az esetben kerül a beteg a megyei kórházba, ha az eddigi ellátási szinteken a gyógykezelés nem valósítható meg- mondta, majd hozzátette, hogy a megye területén fekvő összes egészségügyi intézményt az alapellátástól a járóbeteg-szakellátáson keresztül a városi kórházakig a megyei kórházak tartják össze. A megyei kórházak szintjére léptek be az EMMI fenntartásába kerülő vidéki egyetemi klinikai központok is, akik speciális feladataik mellett az egységes magyar egészségügy részeként ebben a szerepkörben megyei kórházként szerepelnek – mutatott rá a miniszter.