Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: osz.hu, 2021. január 14.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az ombudsman közbenjárását kérte a gyógyászati segédeszköz rendszer  átalakítása érdekében. A gyógyászati segédeszköz forgalmazói szervezetek – az ETOSZ, a FESZ, az OCSZ, az OMI, az OPRA és az OSZ –  levélben fordultak a MEOSZ elnökéhez, melyben  véleményezték a MEOSZ ombudsmani beadványát.


Tisztelt Elnök Asszony!
 
 
Nagy figyelemmel tanulmányoztuk a hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) támogatási renddel kapcsolatban az alapvető jogok biztosához benyújtott beadványukról közzétett dokumentumokat, információkat.
Ahogyan azt a 2019-ben a tárgyban kezdődött tárgyalássorozat folyamán és korábban is következetesen képviseltük, szervezeteink elkötelezettek a gyse-támogatási rendszer megújítása és korszerűsítése mellett, továbbá készek vagyunk partnerként együttműködni az ellátási problémák közös megoldásában és az etikátlanul működő piaci szereplők elleni fellépésben.
 
Meglátásunk szerint az Önök beadványa több alapvető problémát is helyesen azonosít, azonban a mozgássérült-ellátás területén Önök által tapasztalt hibák, hiányosságok alapján a teljes gyse-támogatási rendszerről tesz súlyos, túlzó illetve néhol téves megállapításokat.
Ahogyan az Ön előtt is ismert, hazánkban mintegy egymillió rászoruló jut támogatással gyógyászati segédeszközhöz. Az iparági szakmai valamint a fogyatékosügyi szervezetek által a kormányzati, egészségpolitikai döntéshozók elé tárt problémák megoldása azért is halad lassan, mert az állami szereplők szemszögéből a rendszer a hibái ellenére is olyannyira működőképes, hogy azon lényegi változtatást nem tartanak szükségesnek.
 
Részben saját tapasztalatainkból kiindulva is állítjuk, hogy bár az érdekképviseleti munka során igenis van helyük a drámai megfogalmazásoknak, véleményünk szerint egy összetett és bonyolult rendszer működése során felmerülő problémák hatékony megoldása csak a rendszer tárgyszerű és alapos vizsgálata, valamint a vizsgálat eredményei alapján levont következtetések és megfogalmazott javaslatok révén lehetséges és célszerű.
 
Ahogyan eddig, úgy természetesen a jövőben is készek vagyunk az Önök által felvetett problémákat valamint a gyse-támogatási rend egyes kérdéseiről kialakított álláspontunkat szakmai megbeszélések során megvitatni illetve tisztázni.
 
Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy válaszlevelünket megjelentetjük Szövetségeink weboldalán. A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében kérjük, hogy jelen levelünket szíveskedjenek közzétenni a MEOSZ honlapján is.
 
 
Budapest, 2021. január 14.