Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2021. január 5. – Koncsek Rita
Az intézkedésre 44,5 milliárdot szánnak.

A hazai fekvőbeteg-ellátást nyújtó kórházakban a felhalmozódott kifizetetlen számlák összege decemberre elérhette az 50 milliárd forintot is – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szakember hozzátette: a december 24-i Magyar Közlöny szerint

a kórházi adósságok rendezésére 44,5 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.

Az adósságrendezés időpontját elég szűkre szabták, gyakorlatilag de­cember 31-ig le kellett folytatni.

A Magyar Államkincstár legutóbbi adatai szerint tavaly novemberben 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága.

Rásky László elmondta:

a szövetség tagvállalataihoz tartozó kórházi beszállítók jelzései szerint az adósságok kifizetése elkezdődött, az intézmények a tartozások nagy részét a múlt év utolsó napjaiban át is utalták a cégeknek.

Megjegyezte, hogy a kórházak a tartozásállományuk mérséklésére az Egészségbiztosítási Alap maradványából történt kasszasöprés összegét is felhasználhatták. Kérdésünkre adott válasza szerint 2021 is a Covid–19-járvány elleni védekezésről fog szólni.

Nagy kérdés azonban, hogy az egészségügyi rendszerben és annak finanszírozásában eddig végrehajtott változásokból mennyi lesz érzékelhető, illetve hogy a változásokat meg lehet-e tisztítani a járvány elleni védekezés hatásaitól.

A finanszírozás mellett az orvostechnikai beszállítók számára fontos kérdés, hogy miként alakulnak a központi beszerzések, és hogy sikerül-e megvalósítani az általuk kezdeményezett éves értékkövetést a gyógyászati segédeszközökkel való ellátásban.