Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Mélyebbre evickéltek a kórházak az adósságtengerben

Február végén 22,8 milliárd forint volt a kórházakban a kifizetetlen számlák végösszege, márciusra ez 29,1 milliárd forintra emelkedett.
További részletek

Hiába várnak pénzükre a kórházi beszállítók, sokan kerültek a csőd szélére

Több mint 4 ezer kis- és közepes orvostechnikai cég került nehéz helyzetbe azzal, hogy a kórházak már februárban leálltak a számlák kifizetésével. Mivel lényegében minden pénz a koronavírussal fertőzöttek ellátására kell, a beszállítóknak nem marad. Van, aki már hitelt vett fel, de így is 2-3 hónapra elég a pénze. Ha az intézmények nem fizetnek, és nem lesz szállítás, megbénulhat az egészségügy.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2021. január 5. – Koncsek Rita
Az intézkedésre 44,5 milliárdot szánnak.

A hazai fekvőbeteg-ellátást nyújtó kórházakban a felhalmozódott kifizetetlen számlák összege decemberre elérhette az 50 milliárd forintot is – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szakember hozzátette: a december 24-i Magyar Közlöny szerint

a kórházi adósságok rendezésére 44,5 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.

Az adósságrendezés időpontját elég szűkre szabták, gyakorlatilag de­cember 31-ig le kellett folytatni.

A Magyar Államkincstár legutóbbi adatai szerint tavaly novemberben 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága.

Rásky László elmondta:

a szövetség tagvállalataihoz tartozó kórházi beszállítók jelzései szerint az adósságok kifizetése elkezdődött, az intézmények a tartozások nagy részét a múlt év utolsó napjaiban át is utalták a cégeknek.

Megjegyezte, hogy a kórházak a tartozásállományuk mérséklésére az Egészségbiztosítási Alap maradványából történt kasszasöprés összegét is felhasználhatták. Kérdésünkre adott válasza szerint 2021 is a Covid–19-járvány elleni védekezésről fog szólni.

Nagy kérdés azonban, hogy az egészségügyi rendszerben és annak finanszírozásában eddig végrehajtott változásokból mennyi lesz érzékelhető, illetve hogy a változásokat meg lehet-e tisztítani a járvány elleni védekezés hatásaitól.

A finanszírozás mellett az orvostechnikai beszállítók számára fontos kérdés, hogy miként alakulnak a központi beszerzések, és hogy sikerül-e megvalósítani az általuk kezdeményezett éves értékkövetést a gyógyászati segédeszközökkel való ellátásban.