Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2020. február 5. - Koncsek Rita
Nagyon várják az egészségipari kis- és középvállalkozások, hogy az úgynevezett elektív ellátások újrainduljanak a fekvőbeteg-intézményekben – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
 
 

A beszállítók zömének jócskán visszaesett a forgalma az előre tervezett műtétek elhalasztása miatt. A kkv-k azon vannak, hogy ha jön a nyitás, biztonságosan el lehessen kezdeni a várólisták felszámolását, ha viszont bővül az eszközfelhasználás, ismét nőni fog a kórházak adóssága.

Tavaly 614,7 milliárd forintot tettek ki a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. November végéig 44,5 milliárd forintos adósságot halmoztak fel a kórházak, amit rendeztek is a központi költségvetésből.

A főtitkár szerint, bár a hiány nagy részét kifizették, 8,1 milliárd forint még bent ragadt, miután az adósságrendezés a november 30-i állományra vonatkozott. Miközben az ellátások újraindulását várják a beszállítók, a finanszírozás újragondolását is sürgetik. Rásky László szerint decemberben körülbelül 3-4 milliárd forinttal növekedhetett a kifizetetlen számlák összege, a januári számokat még nem látni, azokat néhány nap múlva hozza nyilvánosságra a Magyar Államkincstár.
A védőoltási program előrehaladásával érdemes újból napirendre tűzni a nem sürgősségi beavatkozások – például az elektív szívműtétek vagy a csípő- és térdprotézisműtétek – fokozatos újraindítását

– mondta a Világgazdaságnak Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója. Számos beteg már hónapok óta várja, hogy végre időpontot kaphasson az életkilátásait, életminőségét javító műtétre.

Az elektív beavatkozások elhalasztása az ETOSZ igazgatója szerint hosszabb távon akár az érintettek egészségi állapotának súlyos romlását is előidézheti. Célszerű ezért olyan megoldást keresni, amely a páciens egészségi állapotát és az aktuális vírushelyzetet egyaránt figyelembe véve, a kockázatok mérlegelése alapján lehetőséget ad a nem sürgősségi műtétek elvégzésére. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint

  • csípőprotézis-műtétre 5315-en várnak, átlagosan 353 napot, de olyan beteg is van, aki 2278 napot.
  • Szürkehályog-műtét előtt 9935 páciens áll, a medián várakozási idő 155 nap, miközben ebben a kategóriában 881 nap a negatív csúcs.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napokban jelentette be, hogy újraindulhatnak az egynapos ellátások, kivéve a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti beavatkozásokat. A műtétekre csak előjegyzés után kerülhet sor, a betegeknél 72 órával a beavatkozás előtt PCR-tesztet, a műtét napján pedig antigénalapú gyorstesztet kell végezni.