Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Továbbra sem fizetnek a kórházak a beszállítóknak - a betegek is megérezhetik

Júniusban 41, 5 milliárdra rúgott a kórházak adóssága - az adósságállomány az állammal szembeni része elenyésző, magánszolgáltatókkal szemben fennálló tartozások teszik ki központi részét. A legfrissebb hírek arról szólak, hogy a kórházak már nem is csepegtetik a pénzt, hanem egyáltalán nem fizettek .
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: medicalonline, 2021.március 5. - T.O.
Akár 15-20 ezer beteg kerülhet kórházba a járvány harmadik hullámában, a rezidenseket, orvostanhallgatókat is csatasorba állítják az intézményekben, és azokat is átvezénylik a közellátásba, akik a magánszolgáltatóknál dolgoznak.
 
 

Tragédia lesz, ha nem lépünk – idézte a járványügyi szakembereket Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Szokásos, péntek reggeli interjújában azt mondta, a kormány meghallgatta a szakértők okfejtéseit, és eszerint döntött a zárás mellett.

Abban nem volt egyöntetű a járványügyi szakemberek véleménye, hogy mikor nyithatunk – folytatta a beszámolót a kormányfő, mert eltérnek a számítások és előrejelzések abban, hogy hogyan alakul a fertőzöttek és életveszélyben lévők száma, és miként viszonyul ez a beoltottak arányához. Egyes álláspontok szerint a mostani zárással 10-12 nap után meg lehet törni a harmadik hullámot, mások sokkal óvatosabban azt prognosztizálják, hogy egy túl korai nyitás nyomán elindulhat a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Mint Orbán Viktor fogalmazott: hiszek abban, hogy két hét múlva óvatosan megindulhat, és Húsvét környékén tovább bővülhet a nyitás. Hozzátette azt is, hogy március közepén, a nemzeti konzultáció lezárását követően dönt a kormány a következő lépésekről.

Drámai lesz a kihívás, és óriási a nyomás a kórházakban – vetítette előre Orbán Viktor, aki szerint az intézményekben – ahol a mai napon 6867 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, akik közül 677-en lélegeztetésre szorulnak – fel fognak futni a betegszámok.

Tizenöt-húszezer fertőzött kórházi ápolására kell felkészülnünk, akiknek az ellátásához ágyakra és emberekre lesz szükség. Készülni kell a kórházakon belüli és kívüli kirendelésekre, a rezidenseket és orvostanhallgatókat bevonjuk az ellátásba – közölte Orbán Viktor. Elmondta azt is, hogy az átvezénylések kapcsán az operatív törzs ma reggeli ülésén részt vett az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője, Jenei Zoltán is. A nemrégiben felállított hivatal azt a feladatott kapta, hogy dolgozza ki annak részleteit, miként lehet a magánszolgáltatóknál dolgozó orvosokat és ápolókat közellátásba irányítani, hogy kezelni tudják a várhatóan kialakuló helyzetet.
 

Eddig ismeretlen mutánsokat hurcolnak be az exkluzív üdülőhelyekről, Tanganyikából, a Maldív-szigetekről, Dubaiból hazatérő honfitársaink – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, határozottan arra kérve az érintetteket, hogy az ezekre a helyekre tervezett luxusvakációikat halasszák el, mert másokat veszélyeztetnek vele.

Nyárra nyolcmillió magyar oltott lesz

Technikai zavar alakult ki a hétvégi oltások körül, az egész rendszert leállítottuk, kijavítására egy kisebb operatív csoportot is felállítottunk – folytatta az operatív törzs reggeli ülésén történtekről a beszámolót a kormányfő, jelezve, hogy ettől a hibától eltekintve az oltási rend szabályszerűen megy tovább. – Eddig a háziorvosok oltottak, akik személyesen ismerték a betegeiket, most át kell térni az adatalapú oltásra. Ha itt az adatok nem stimmelnek, akkor van probléma. Sokan nem a lakcímnyilvántartó szerinti címen laknak, vagy évek óta nem jártak a háziorvosuknál – magyarázta a káosz okát a miniszterelnök, jelezve, hogy már folyik az adatok felülvizsgálata.

Több mint 2,8 millióan regisztráltak a koronavírus elleni oltásra – ismertette az adatokat Orbán Viktor, aki azt is elmondta, Húsvétkor is folytatódni fog a vakcinázás. A tervek szerint áprilisra 2,4 millióan fogják megkapni az oltást, júliusra pedig nyolcmillió felett lesznek védetekk a magyarok, ami azt jelenti, hogy mindenkit beoltanak.

Ehhez szoktak a magyarok

A kínaiak időben szállítanak, az oroszok kisebb késésekkel, a nyugati vakcinák szállítása megbízhatatlan – fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a vakcina-beszerzésekkel megbízott Szijjártó Péter „állja a sarat”, külügyminiszter kollégáin keresztül intézi a logisztikát, hogy ha lehet, még korábban, és még nagyobb mennyiségben érkezzenek az oltóanyagok Magyarországra. Az orosz szállítmányok kisebb késéseivel kapcsolatban megértő volt a miniszterelnök, hiszen az ő vakcináikra is óriási a piaci igény, rengetegen akarnak belőle vásárolni.

Az oltások kapcsán a miniszterelnök beszélt saját vakcinázásáról is. Ismét kifejtette, hogy azért bízott jobban a kínai készítményben, mert „ott ismerik legjobban a vírust”, és „mi, magyarok a legyengített kórokozót tartalmazó vakcinákhoz vagyunk szokva”, ráadásul korábban is szovjet oltóanyagokkal oltottak bennünket. Mesélt arról is, hogy nemrégiben beszélt Karikó Katalinnal, a BioNTech RNA Pharmaceuticals első alelnökével arról, hogy hatékonyak lesznek-e a vakcinák a vírusvariánsokkal szemben, ennek kapcsán megemlítette, hogy bár ő régi vágásúként a hagyományos oltóanyagokban hisz, akik a tudomány újdonságaiban bíznak, válasszák a Pfizer készítményét.

Ami az élethez kell, az marad

A második hullám erősebb volt, mint az első, a harmadik pedig erősebb, mint a második, ehhez kell alkalmazkodniuk az intézményeknek is – jelentette ki a miniszterelnök. A középiskolákban ősz óta folyó digitális oktatást hétfőtől bevezetik az általános iskolákban is, és április 7-éig bezárnak az óvodák. Sok fejtörést okozott a kabinetnek, hogy nyitva maradhatnak-e a bölcsődék. Mivel ezekben az intézményekben rendkívül alacsony a fertőzésszám, végül úgy határoztak, hogy ezeket egyelőre nem zárják be.

Ami az élethez kell, az nyitva marad – tért át a szolgáltatásokra Orbán Viktor, kiemelve a tavaszi kerti munkálatokhoz szükséges árucikkeket kínáló szakboltokat, és bejelentette azt is, hogy a virágüzleteknek nem kell bezárniuk március 8-án, csak az azt követő napon. Étterem, kaszinó, szálloda, műszaki cikkeket kínáló bolt nem maradhat nyitva – szögezte le a kormányfő.

Varga Mihály pénzügyminiszter javaslata nyomán valamennyi, a korlátozások miatt érintett szolgáltatóra kiterjesztik azokat a támogatásokat, amelyek eddig csak a turizmushoz kapcsolódó ágazatokra vonatkozott. A bértámogatás, az adó- és bérleti díj kedvezmények nemcsak a zárás két hetére, hanem egész március hónapra igényelhetőek – mondta Orbán Viktor.