Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2015. március 27. – Haiman Éva

Bár a kormány igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy fogyatékosügyben minden a legnagyobb rendben van, ez koránt sincs így – állapítja meg a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. A MEOSZ számos kritikai észrevételt tett annak kapcsán, hogy a kormány beterjesztette a 2015–2025-re szóló Országos Fogyatékosságügyi Programot.

 

A szövetség szerint az előző, 2007–2013-as időszakra szóló programról szóló EMMI-jelentésből kimaradt például, hogy miután támogatásukat a 2008-as 8-ról 3 milliárdra csökkentették, az elmúlt években nagy számban megszűntek, vagy szinte teljesen ellehetetlenültek a fogyatékkal élőket segítő támogató szolgálatok. Nem indult el a beígért segédeszköz-kölcsönző rendszer sem, a közösségi közlekedés akadálymentesítéséről pedig leginkább csak tanulmányok születtek.

Ez utóbbi problémára már 2012-ben felhívta a figyelmet a középületek utólagos akadálymentesítésének értékeléséről készült tanulmány, rámutatva, hogy bár 2007 és 2013 között a középületeknél komoly előrelépés történt, hasonló áttörés nem valósult meg a közösségi közlekedésben. A közintézmények akadálymentesítését négy uniós pályázat összesen 3,1 milliárd forinttal támogatta. Az akadálymentesítési megoldások azonban nem csak az internetre időnként felkerülő fotók, de a szaktárca szerint is meglehetősen eltérő színvonalúak. Ám miután az EMMI által készített akadálymentesítési adatbázis a gyakorlatban annak ellenére használhatatlan, hogy a megvalósítására 61 millió forintot fordítottak, abból nem lehet kinyerni sem részletes, sem átfogó információkat a felmérésben részt vett mintegy 7 ezer közintézményről. Így ma sem tudni pontosan, hol tart Magyarország az akadálymentesítésben. Ennek törvényi határidejét egyébként 2013 tavaszán el is törölték. 

A fogyatékkal élők foglalkoztatásában sincs áttörés: a második Orbán-kormány még azzal számolt, hogy 150 ezer fogyatékkal élőt terel vissza a munkaerőpiacra. A rokkantak komplex felülvizsgálatán azonban a szakértők még 10 ezer embert sem találtak, akinek az állapotjavulása ezt lehetővé tenné. 

Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke a Világgazdaságnak azt mondta: az akkreditált, bértámogatott munkahelyeken ma is ugyanannyi, mintegy 32 ezer fogyatékos embert foglalkoztatnak, mint évekkel ezelőtt. A nyílt munkaerőpiacon ugyan a négy évvel ezelőttihez képest kétszer többen, mintegy 60 ezren dolgoznak, de ők döntően enyhébb egészségkorosodással élő emberek. Nekik, miután megvonták tőlük a korábbi támogatásokat, nem is nagyon volt más választásuk, mint hogy munkát kerestek.

* * *

Pontosan kettővel több

Kettő nagyothalló sorsjegy árus véglegesítéséről adott ki sajtóközleményt tegnap a Szerencsejáték Zrt. A kommüniké szerint mindez annak a „sikeres” pilotprogramnak az eredménye, amelyet a cég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével indított a siketek és nagyothallók munkaerőpiaci beilleszkedése érdekében. Ma Magyarországon csaknem 33 ezer siket, illetve nagyothalló él.