Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Továbbra sem fizetnek a kórházak a beszállítóknak - a betegek is megérezhetik

Júniusban 41, 5 milliárdra rúgott a kórházak adóssága - az adósságállomány az állammal szembeni része elenyésző, magánszolgáltatókkal szemben fennálló tartozások teszik ki központi részét. A legfrissebb hírek arról szólak, hogy a kórházak már nem is csepegtetik a pénzt, hanem egyáltalán nem fizettek .
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: hvg.hu, 2021. április 8. - Balla Györgyi
Több mint 4 ezer kis- és közepes orvostechnikai cég került nehéz helyzetbe azzal, hogy a kórházak már februárban leálltak a számlák kifizetésével. Mivel lényegében minden pénz a koronavírussal fertőzöttek ellátására kell, a beszállítóknak nem marad. Van, aki már hitelt vett fel, de így is 2-3 hónapra elég a pénze. Ha az intézmények nem fizetnek, és nem lesz szállítás, megbénulhat az egészségügy.
 

Ahogy egyre csúcsosodott a harmadik hullám Magyarországon, úgy kerültek egyre rosszabb helyzetbe az orvostechnikai cégek. A szerdai adatok szerint több mint 12 ezer embert ápolnak kórházban, gépi lélegeztetésre 1407-en szorulnak. „Aki lélegeztetőgépen van, napi költsége 400-800 ezer forint betegenként” – mondja Knall Gyula, aki egy orvostechnikai cég, a MEDTECH Kft. vezetője. Úgy látja, mivel a koronavírussal fertőzöttek kórházi ellátása „nagyon sokba kerül”, a kórházak teljesen leálltak a számlák kifizetésével. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára korábban Napi.hu-nak azt mondta, a nem Covid-ellátáshoz kapcsolódó termékkörben szállítások sincsenek,

összességében mintegy 4500 beszállító, többségében kkv került nehéz helyzetbe.

Knall Gyula cége 1990-ben alakult, szív-, agy- és perifériás katétereket, illetve implantátumokat szállít magyarországi kórházakba. „Legnagyobb vevőm Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ahol Merkely professzor úr a rektor” – hívja fel a figyelmet arra, hogy kizárólag egyetemi és megyei kórházakkal áll szerződésben, olyan speciális műtéteket ugyanis, ahol az általa szállított eszközökre szükség van, csak és kizárólag ezekben az intézményekben végeznek. A kft. egyedárusító, ami azt jelenti, hogy más ezeket a termékeket rajta kívül Magyarországon nem forgalmazhatja.
A cégvezető a hvg.hu-nak azt mondta, megérti, hogy a kórházaknak lényegében minden pénze a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére megy, de

az üzletkötőim folyamatosan, járvány idején is járják a kórházakat, ezért elvárná az ember, hogy a munkáját ki is fizessék.

Cégének éves nettó forgalma 400 millió forint, ebből „50-60 milliós kintlévőség még elmegy”, de ha az adósság eléri a 100 milliót, „baj van”. Ezt ugyan még nem érte el, de Knall Gyula szerint „elég nagy a baj: másfél hónapja csak 1-2 helyről jön pénz”. Úrrá lenni a jelenlegi helyzeten úgy tud, hogy kölcsönt vett fel. „Felháborító, hogy amíg az állam nem fizet, a bankok, amelyeket az állam mindig szid, keresnek ezen a helyzeten, mert nem maradt más lehetőség, hitelt kellett felvenni” – magyarázta, hozzátéve, hogy amíg a felvett pénz kitart, nem áll le a szállítással. „Az én cégem 2-3 hónap nemfizetést bír ki, többet nem” – jelentette ki.

 

Hogyan jutottunk idáig?

A kormány legutóbb tavaly decemberben fizette ki a kórházak adósságait, így akkor az orvostechnikai cégek is a pénzükhöz jutottak.

"Januárban mindenki boldog volt, majd februárban elkezdődött a nemfizetési hullám"

– mesélte Knall Gyula. Nem sokkal később azonban az állam által tavaly év végén a kórházaknak kifizetett 44,5 milliárd forint felével már tartoztak az egészségügyi intézmények. Erre eddig nem volt példa. A Magyar Államkincstár oldalán elérhető adatok szerint februárban 22,851 milliárdra duzzadt a kórházak adóssága Magyarországon. A növekedés az év első két hónapjában mintegy 14 milliárd forint. Ez még azzal együtt is nehezen magyarázható, hogy a Covid-ellátás költségei megugorhattak, hiszen az elektív ellátásokat visszafogták. Ilyen mértékű adósságnövekedéshez az elmúlt években hat hónap kellett, nem pedig kettő.

Az élen ezúttal is a Honvédkórház végzett, 319 millióval, míg a Pécsi Tudományegyetemen 316 millióval, a Békés megyei kórházban 299 millióval, a Péterfy Sándor utcai kórházban 301 millióval nőtt a tartozás. További három megyei kórházban haladta még meg a 200 milliót a havi adósságnövekedés.

Jön a csőd?

Knall Gyula két olyan cégről is tud, amelyek az ő vállalkozásához hasonló nagyságrendűek és már bedőltek. Szerinte, ha ez a helyzet sokáig így marad, a kis cégeknél várható egy csődhullám. Ha nem is dobják be olyan sokan a törölközőt, mint a vendéglátásban, a szakember szerint az érintett cégek akár 10 százaléka itt is lehúzza a rolót. „Azokról a vállalkozásokról van szó, amelyek éves forgalma 50 és 100 millió forint közötti” – véli.

Segítséget ezúttal is a kormánytól várnak, arra számítanak, hogy ilyen rendkívüli helyzetben, mint a mostani, a kabinet „látja az adósságot, és fizet”. Az állam mást előbb-utóbb nem is nagyon tehet, különben megbénulna az egészségügy. Ahogyan arról korábban írtunk, egy beszállító ebben a helyzetben első körben követelheti a kórháztól, hogy rögtön fizesse ki a készenléti raktárában tartott termékek árát, onnantól pedig csak azonnali fizetésért cserébe szállít bármit is. Ha ezt elég sokan meglépik, jelentős zavarok keletkezhetnek az ellátásban. A külföldi nagybeszállítók kivonulhatnak az országból, a termékeik magyarországi forgalmazását külső cégekre, disztribútorokra hagyva.

 

Pusztába kiáltott szó

Az Orvostechnikai Szövetség jelentős számú céget képvisel, az elnök, Králik György, elnök azt mondta, már tavaly, a járvány első hulláma idején is mentek csődbe vállalkozások. „Ahol csak tudunk, lobbizunk, de egyelőre ez pusztába kiáltott szó” – utalt a hvg.hu-nak arra, hogy más területekhez hasonlóan az Orvostechnikai Szövetséggel mint a magyar egészségügy elismert érdekképviseleti szervezetével sem szokott tárgyalni a kormány. Most azt tervezik, hogy hamarosan levelet írnak több minisztériumnak is, köztük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Pénzügy-, és a Belügyminisztériumnak.

"Mindenkit értesíteni akarunk arról, hogy nagy a baj. Áprilisra elérhetjük a tavalyi egész éves adósságállomány 66 százalékát"

– hangsúlyozta az elnök, aki szintén abban bízik, hogy az állami vezetők látva a Magyar Államkincstár havi adatait a kórházak tartozásairól, év közben rendezik a tartozásokat.
 

A kormány tárgyalócsapata legutóbb, 2020 elején kizárólag azokkal a beszállítókkal ült le egyeztetni, amelyeknek több mint 100 millió forinttal tartoztak a kórházak. A hírek akkor arról szóltak, hogy azt követelték tőlük, engedjék el a tőketartozás 20 százalékát. Rásky László szerint ebbe egyik nagybeszállító sem ment bele. Páran akadtak, akik 1-2 százalék engedményt tettek. A kormány végül a szükséges pénzt lényegében teljes egészében rendelkezésre bocsátotta. Noha korábban azt kifogásolta, hogy a beszállítók túlárazzák a termékeiket, illetve a kórházak ugyanazokat a termékeket mennyire különféle árakon szerzik be.

A beszállítók általában véve értetlenül állnak a kormány viselkedése előtt: a magyarországi árak (legalábbis ami az orvostechnikai eszközöket illeti) nem magasabbak a környező országokban tapasztalható áraknál, sőt bizonyos esetekben kimondottan alacsonyak azokhoz képest. Vagyis szó sincs rendszerszerű túlárazásról. Ráadásul a beszállítók az egészségügyi életmentésben elengedhetetlen termékeket gyártanak és forgalmaznak.