Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: hirlevel.egov.hu, 2021. május 9.
„Az Európai Bizottság ma indította nyilvános konzultációját az európai egészségügyi unió egyik fontos eleméről, az európai egészségügyi adattérről (EHDS). Az adattér a digitális egészségügyben rejlő lehetőségek minél jobb kiaknázását célozza a magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása és az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. A megelőzés, a diagnosztika, a kezelések, a kutatás és innováció, valamint a megfelelő szakpolitikai döntéshozatal és jogszabályok érdekében egyúttal elő fogja mozdítani az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést is. Az európai egészségügyi adattér egyik alapvető szempontja, hogy továbbra is az érintettek gyakorolják a személyes egészségügyi adataik feletti ellenőrzést. A nyilvános konzultációt 2021. július 26-ig lehet kitölteni.
 
 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Az európai egészségügyi adattér kulcsfontosságú elemét fogja jelenteni egy erős európai egészségügyi uniónak. A jobb egészségügyi ellátás, az eredményesebb kutatások és a hatékonyabb egészségpolitikai döntéshozatal érdekében lehetővé teszi majd az egész EU-ra kiterjedő együttműködést. Minden érdeklődőt és érdekelt felet arra bíztatok, hogy vegyenek részt a konzultációban, és mindannyiunk egészsége érdekében járuljanak hozzá az adatok nyújtotta előnyök kiaknázásához. Ebben az összefüggésben alapvetés, hogy a polgárok jogai – így az adatvédelem és a magánélet védelme – sérthetetlenek.”

Az innovatív megoldások és a digitális technológiák – többek között a mesterséges intelligencia – átalakíthatják az egészségügyi rendszereket. Hozzájárulnak e rendszerek fokozott fenntarthatóságához, miközben javítják az emberek egészségét. E technológiák fejlesztéséhez a kutatóknak és az innovátoroknak jelentős mennyiségű (egészségügyi) adathoz kell a biztonság szavatolása mellett hozzáférniük.

A nyilvános konzultáció elsősorban a következőkre összpontosít:

  • az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés, és ezek felhasználása az egészségügyi ellátáshoz, a kutatáshoz és innovációhoz, valamint a szakpolitikai és szabályozói döntéshozatalhoz;
  • a digitális – köztük az innovatív – egészségügyi szolgáltatások és termékek valódi egységes piacának előmozdítása.

Háttér-információk

Az európai egészségügyi adattér létrehozása az egészségügy területén a Bizottság egyik fő prioritásának számít. Az adattér célja az egészségügyi adatok cseréjének előmozdítása mellett, hogy támogassa az új megelőzési stratégiákkal, kezelésekkel, gyógyszerekkel, orvostechnikai eszközökkel és eredményekkel kapcsolatos kutatást.

Az európai adatstratégiáról szóló közleményében a Bizottság bejelentette azon szándékát, hogy konkrét eredményeket érjen el az egészségügyi adatok terén és felmérje a digitális technológiák fejlődésében rejlő lehetőségeket. Az egészségügyi ellátással kapcsolatos adatok gyűjtése, hozzáférhetősége, tárolása, használata és további felhasználása sajátos kezelendő kihívásokat támaszt. Ezekhez olyan szabályozási keretre van szükség, amely a lehető legjobban szolgálja az egyének érdekeit és jogait, különösen az egészségükre vonatkozó különleges adatok kezelését. Ennek folyományaként a Bizottság elfogadta az adatkormányzási rendeletről szóló javaslatát (2020), amely rögzíti az adatok hozzáférési feltételeit és rendelkezéseket tartalmaz az önkéntes adatmegosztásba vetett bizalom erősítéséhez.

Az egészségügyi adatokhoz való jobb hozzáférés és azok gördülékenyebb cseréje alapvető tényezői az elérhető, hozzáférhető és megfizethető egészségügyi ellátásnak. E tényezők a hatékonyabb kezelések és jobb eredmények érdekében ösztönözni fogják az egészségügyi és ellátási fókuszú innovációt, csakúgy mint a digitális technológiákat – többek között a mesterséges intelligenciát – alkalmazó innovatív megoldásokat.