Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2021. május 18. - HVG
Teljes egészében eltűnt a Dél-Budai Centrumkórház bruttó 330 milliárd forintos kiadása a benyújtott pályázatból.
   

Az egyetemek megújítása, a Dél-Budai Centrumkórház és egy Duna-híd is eltűnt a kormány tervei közül az uniós helyreállítási alap ma közölt programjai alapján, az orvosi béremelés azonban megmaradt - írta a hvg.hu. a május 17-én, hétfőn délelőtt a kormányzati honlapon megjelent dokumentum alapján.

Összességében a legnagyobb tételt az egészségügy jelenti, 857,04 milliárd forinttal.

Az egyes tételeket böngészve észrevehetjük, hogy teljesen eltűnt például a “Helyi sajátosságokon alapuló munkaszocializáció és készségfejlesztés”-re szánt pénz, az új bölcsődei férőhelyekre vonatkozó 98 milliárdos tétel pedig 40 milliárdra csökkent. A közlekedési tételnél nagy számú jármű beszerzését törölte a kormány és a korábban tervezett új Duna-hídról is lemondott.

Az egészségügy területén változatlan összeggel 300 milliárd forinttal szerepel az orvosok bérrendezése a hálapénz kivezetése céljából. Teljes egészében eltűnt azonban a Dél-Budai Centrumkórház bruttó 330 milliárd forintos kiadása - írták.