Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Továbbra sem fizetnek a kórházak a beszállítóknak - a betegek is megérezhetik

Júniusban 41, 5 milliárdra rúgott a kórházak adóssága - az adósságállomány az állammal szembeni része elenyésző, magánszolgáltatókkal szemben fennálló tartozások teszik ki központi részét. A legfrissebb hírek arról szólak, hogy a kórházak már nem is csepegtetik a pénzt, hanem egyáltalán nem fizettek .
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: vg.hu, 2021. május 26. - Koncsek Rita
Március végén majdnem elérte a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból.
 

A február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott az intézményekben. A MÁK adatai szerint az arra kötelezett 604 intézményből valamennyi teljesítette az adatszolgáltatást. Az adós intézmények száma 294, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 152 intézmény rendelkezik.

A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma körülbelül négy és fél ezerre tehető

– mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, annak ellenére sem, hogy a kórházak Covid-üzemmódban működtek, működnek. Elvégre minden szolgáltatásra szükség van: a takarítástól kezdve az informatikai rendszerek működtetésén át az élelmiszer-ellátáson keresztül egészen a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök biztosításáig. Persze hangsúlyeltolódások vannak: például megnőtt a higié­nés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás – részletezte a főtitkár.

A 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek – persze eltérő mértékben. Rásky László szerint most annyival rosszabb a helyzet, hogy a rendelésállományok csökkenése miatt a legtöbb szállító már megérzi az adósságnak ezt a szintjét is.

Az OSZ főtitkára lapunknak jelezte: mindenképpen szükség lenne év közbeni kórház-konszolidációra, sőt azt javasolják, hogy a gazdaság újraindítása során az orvostechnológiai ágazatot azzal segítse a kormány, hogy – legkésőbb a nyár folyamán – kifizeti a lejárt követeléseiket.

A szakember szerint évtizedes gyakorlat, hogy a kormány év végén vagy a következő év elején rendezi a lejárt adósságokat, illetve azok egy részét, annak ellenére, hogy korábban többször is kezdeményezték a beszállítók, hogy legyen évközi részkonszolidáció. Az OSZ reméli, hogy idén a kormányzat változtat a korábbi gyakorlaton, valamint hogy a struktúraváltás keretében rövid időn belül sor kerül az ellátási eseményeken alapuló, valós szükségletekhez igazodó finanszírozás kialakítására is.