Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: vg.hu, 2021. május 26. - Koncsek Rita
Március végén majdnem elérte a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból.
 

A február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott az intézményekben. A MÁK adatai szerint az arra kötelezett 604 intézményből valamennyi teljesítette az adatszolgáltatást. Az adós intézmények száma 294, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 152 intézmény rendelkezik.

A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma körülbelül négy és fél ezerre tehető

– mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, annak ellenére sem, hogy a kórházak Covid-üzemmódban működtek, működnek. Elvégre minden szolgáltatásra szükség van: a takarítástól kezdve az informatikai rendszerek működtetésén át az élelmiszer-ellátáson keresztül egészen a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök biztosításáig. Persze hangsúlyeltolódások vannak: például megnőtt a higié­nés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás – részletezte a főtitkár.

A 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek – persze eltérő mértékben. Rásky László szerint most annyival rosszabb a helyzet, hogy a rendelésállományok csökkenése miatt a legtöbb szállító már megérzi az adósságnak ezt a szintjét is.

Az OSZ főtitkára lapunknak jelezte: mindenképpen szükség lenne év közbeni kórház-konszolidációra, sőt azt javasolják, hogy a gazdaság újraindítása során az orvostechnológiai ágazatot azzal segítse a kormány, hogy – legkésőbb a nyár folyamán – kifizeti a lejárt követeléseiket.

A szakember szerint évtizedes gyakorlat, hogy a kormány év végén vagy a következő év elején rendezi a lejárt adósságokat, illetve azok egy részét, annak ellenére, hogy korábban többször is kezdeményezték a beszállítók, hogy legyen évközi részkonszolidáció. Az OSZ reméli, hogy idén a kormányzat változtat a korábbi gyakorlaton, valamint hogy a struktúraváltás keretében rövid időn belül sor kerül az ellátási eseményeken alapuló, valós szükségletekhez igazodó finanszírozás kialakítására is.