Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2021. május 26. - Komócsin Sándor
Ahogy az lenni szokott ismét elszállt a kórházak adóssága, egy hónap alatt március végéig több mint 6 milliárd forinttal ugrott meg a tartozás, amit szakértők szerint legkésőbb a nyáron rendeznie kellene a kormánynak.
   

A február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott az egészségügyi intézményekben - írja a Világgazdaság. A Magyar Államkincstár adatai szerint az arra kötelezett 604 intézményből valamennyi teljesítette az adatszolgáltatást. Az adós intézmények száma 294, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 152 intézmény rendelkezik.

A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, elvégre minden szolgáltatásra szükség van: a takarítástól kezdve az informatikai rendszerek működtetésén át az élelmiszer-ellátásig. Hangsúlyeltolódások vannak: például megnőtt a higié­nés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás – részletezte a főtitkár.

A 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek.  Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára szerint most annyival rosszabb a helyzet, hogy a rendelésállományok csökkenése miatt a legtöbb szállító már megérzi az adósságnak ezt a szintjét is.

Mindenképpen szükség lenne év közbeni kórház-konszolidációra, sőt azt javasolják, hogy a gazdaság újraindítása során az orvostechnológiai ágazatot azzal segítse a kormány, hogy legkésőbb a nyár folyamán kifizeti a lejárt követeléseiket. A szakember szerint évtizedes gyakorlat, hogy a kormány év végén vagy a következő év elején rendezi a lejárt adósságokat, illetve azok egy részét, annak ellenére, hogy korábban többször is kezdeményezték a beszállítók, hogy legyen évközi részkonszolidáció.