Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Példátlan számok érkeztek a magyar kórházakból

Májusban több mint 9 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak adóssága, ilyen mértékű évközi emelkedésre eddig még soha nem volt példa. A májusi plusszal 40 milliárd fölé nőtt a tartozásállomány, ami az ötödik hónap végére szintén rekordnak számít.
További részletek

Meredeken emelkedik a kórházak adóssága

„Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: g7.hu, 2021. június 9. - Bucsky Péter
Az egészségügyben is egyre nagyobb szerepet kap a technológia, és egy-egy innováció gyorsan és jelentős bevételhez tud juttatni akár kezdő vállalatokat is. Ráadásul itt jóval kisebb a verseny, mint a technológiai piacon, aki jó és hatékony megoldást talál ki, megrendeléshez jut.

 
 

Az európai GDP 9,9 százalékát fordítjuk egészségügyre az Eurostat adatai szerint. Ennek legnagyobb része az orvosok, ápolók bérére, a kórházak, rendelők fenntartására megy el. Az ilyen alapvető kiadások az összes gyógyítási költség 76,6 százalékát teszik ki, 16 százalék pedig a gyógyszerekre megy el.

Ennek ellenére kevesen gondolnak bele abba, hogy milyen óriási piacot jelent az orvostechnológia. Az ezen a területen aktív európai cégeket tömörítő Medtech Europe kimutatása szerint a egészségügyi kiadások 7,4 százalékát kapják ezek a cégek. Ez a 2020-es adatok alapján azt jelenti, hogy 97 milliárd euró volt a teljes orvostechnikai (angolul medtech) ipar a 27 uniós tagállamban – ez a magyar GDP háromnegyedét teszi ki.

Ezen a területen ráadásul Magyarország európai mértékben is jelentős szereplő. Hazánk külkereskedelmében az orvostechnológiai ipar jelentős többletet ér el, 2018-ban 411 millió euróval haladta meg az export az importot. Ez nemcsak a hazai gazdaság szempontjából jelentős tétel, hanem európai összevetésben is kimagasló, hiszen ez a 8. legmagasabb érték a 27 vizsgált európai ország közül.

Az iparág jelentős foglalkoztatónak is számít: közel 17 ezren dolgoznak az ágazatban*, ami lakosságarányosan messze a legmagasabb a régióban, de Ausztriában sincs ennyi munkahely ebben a magas hozzáadott értékű iparágban. A magyar orvostechnikai ipar külkereskedelmi és foglalkoztatási eredményében azonban a multinacionális cégek hazai gyártásának is jelentős szerepe van. Az árbevétel nagy részét az olyan cégek adják, mint az egészségügyi fogyóeszközöket előállító B. Braun vagy a szemüveglencséket gyártó Hoya.

Vannak azonban szép számban magyar sikertörténetek is! Kevesen ismerik talán a Mediso Kft. nevét, de a 2019-ben 8,5 milliárd forintos árbevételt elérő hazai cég a Philips, a GE Healthcare és a Siemens versenytársa a globális piacokon. A cég a PET (pozitronemissziós tomográfia) nevű, orvosi diagnosztikai képalkotásra használt eszközöket fejleszti és gyártja, amelyeket a rákos megbetegedések diagnosztizálásban használnak leginkább.

A legismertebb orvosi eszközökkel foglalkozó magyar vállalat a 77 Elektronika Kft., aminek 2019-es 31 milliárd forintos árbevétele nemcsak az orvostechnikai, de a hazai tulajdonú cégek között is kifejezetten kimagasló.
A tíz legnagyobb hazai orvostechnikai gyártással foglalkozó vállalat árbevétele a 2015-ös 93,2 milliárd forintról 2019-re 152,6 milliárdra emelkedett, miközben az üzemi eredmény 14-ről 26,6 milliárd forintra nőtt. Mindez azt jelenti, hogy az éves átlagos növekedési ráta 13,1 százalék volt az árbevétel, és 17,4 százalék a nyereség tekintetében – kevés iparágban találkozhatunk ilyen meggyőző számokkal.