Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Továbbra sem fizetnek a kórházak a beszállítóknak - a betegek is megérezhetik

Júniusban 41, 5 milliárdra rúgott a kórházak adóssága - az adósságállomány az állammal szembeni része elenyésző, magánszolgáltatókkal szemben fennálló tartozások teszik ki központi részét. A legfrissebb hírek arról szólak, hogy a kórházak már nem is csepegtetik a pénzt, hanem egyáltalán nem fizettek .
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2021. július 6.
A legnagyobb összeget a XIII. kerület kapja, a fővárosi önkormányzat többek között diagnosztikai programokra fordíthatja a forrásokat.
 
 

10,27 milliárd forint fejlesztési támogatást ad a kormány Budapestnek az egészségügyi alapellátás, valamint a járóbeteg-ellátás fejlesztését szolgáló projektek támogatására, jelentette be ma délelőtt Novák Katalin, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetője.

Az erről szóló kormányhatározat már meg is jelent kedden délelőtt a Magyar Közlöny 127. számában: a fővárosi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésének az Egészséges Budapest Program keretében történő megvalósításával kapcsolatos 2021. évi feladatokról címmel. A fejlesztésekre 10 270 006 772 forint központi költségvetési támogatást biztosít a kormány 2022. június 30-i felhasználással.

A kormányhatározat melléklete részletesen közli, kinek, milyen célra, mekkora támogatást nyújt a kormány. Például Budapest Főváros Önkormányzata diagnosztikai programok és ezeket elősegítő szolgáltatások kialakítása, működtetése céljából 750 millió forinthoz jut. A legnagyobb forrásban XIII. kerületi önkormányzat részesül – a támogatást épületfelújításra, -korszerűsítésre, orvosieszköz-fejlesztésre, infokommunikációseszköz- és szolgáltatásfejlesztésre fordíthatják. A VII. kerületi önkormányzat telemedicina szolgáltatásfejlesztésre, orvosieszközbeszerzésre, infokommunikációseszköz- és szolgáltatásfejlesztésre, épületfelújításra, humánerőforrás-fejlesztésre fordíthat 135 millió forintot.

További részletek a kormányhatározat mellékletében.