Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2020.május 8..- 168. hu

Biztos, hogy több ezer műtét elmaradt a járvány miatt, de pontos számot nem hajlandó elárulni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A műtéti várólisták öt-tízszeresére nőttek, jelentős lemaradást kell majd behozni.

 
 

Hétfőtől újraindulnak a tervezett műtétek, az egynapos beavatkozásokat már május 3-től felszabadították a járványhelyzet enyhülése nyomán. A járvány miatt felfüggesztett beavatkozások jócskán felduzzasztották a várólistákat, az elmaradt műtétek pontos számát azonban nem árulta el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a 168.hu-nak.

A portál információi szerint kérdésükre ugyan összeállították a listát, azonban annak a közlését az Emberi Erőforrások Minisztériumánál nem hagyták jóvá. A szakmában dolgozók legóvatosabb becslései szerint is több ezer elmaradt műtétről lehet szó. A NEAK nyilvános adatbázisa folyamatos és jelentős növekedést mutat. A 168.hu március végén összegezte az akkori helyzetet, összehasonlítva a tavaly novemberi állapotokkal. Öt héttel ezelőtti számok szerint öt, de akár tízszer annyi ideig is várni kell egy-egy műtétre, mint akárcsak fél évvel azelőtt, egyre jobban torlódtak fel a rendszerben a különféle beavatkozásra várók, azóta pedig tovább romlott a helyzet.

 

A NEAK várólistái alapján március 31-én a legtöbben, több mint tízezren szürkehályog műtétre vártak, az átlagos várakozási a hatszorosára, 243 napra nőtt. Május 6-án pedig már 11064 beteg várt műtétre, az átlagos várakozási idő pedig már 253 nap.

Térdprotézis-műtétre a tavaly november 9-i 5712 várakozóról március végére 6922 főre nőtt a lista, a becsült várakozási idő 145 napról 499 napra kúszott fel, azóta pedig minden mutató tovább romlott: május 6-án 7140 beteg várt térdprotézis-műtétre, a várakozási idő pedig újabb 11 nappal, 510 napra nyúlt meg. A csípőprotézisre várók száma az elmúlt öt hétben 5638-ról 5952-re nőtt, és kitolódott a várakozási idő is 406-ról 427 napra.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint várhatóan egy év lemaradást is "összehozhat" az egészségügyi rendszer.