Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2020.május 8..- 168. hu

Biztos, hogy több ezer műtét elmaradt a járvány miatt, de pontos számot nem hajlandó elárulni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A műtéti várólisták öt-tízszeresére nőttek, jelentős lemaradást kell majd behozni.

 
 

Hétfőtől újraindulnak a tervezett műtétek, az egynapos beavatkozásokat már május 3-től felszabadították a járványhelyzet enyhülése nyomán. A járvány miatt felfüggesztett beavatkozások jócskán felduzzasztották a várólistákat, az elmaradt műtétek pontos számát azonban nem árulta el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a 168.hu-nak.

A portál információi szerint kérdésükre ugyan összeállították a listát, azonban annak a közlését az Emberi Erőforrások Minisztériumánál nem hagyták jóvá. A szakmában dolgozók legóvatosabb becslései szerint is több ezer elmaradt műtétről lehet szó. A NEAK nyilvános adatbázisa folyamatos és jelentős növekedést mutat. A 168.hu március végén összegezte az akkori helyzetet, összehasonlítva a tavaly novemberi állapotokkal. Öt héttel ezelőtti számok szerint öt, de akár tízszer annyi ideig is várni kell egy-egy műtétre, mint akárcsak fél évvel azelőtt, egyre jobban torlódtak fel a rendszerben a különféle beavatkozásra várók, azóta pedig tovább romlott a helyzet.

 

A NEAK várólistái alapján március 31-én a legtöbben, több mint tízezren szürkehályog műtétre vártak, az átlagos várakozási a hatszorosára, 243 napra nőtt. Május 6-án pedig már 11064 beteg várt műtétre, az átlagos várakozási idő pedig már 253 nap.

Térdprotézis-műtétre a tavaly november 9-i 5712 várakozóról március végére 6922 főre nőtt a lista, a becsült várakozási idő 145 napról 499 napra kúszott fel, azóta pedig minden mutató tovább romlott: május 6-án 7140 beteg várt térdprotézis-műtétre, a várakozási idő pedig újabb 11 nappal, 510 napra nyúlt meg. A csípőprotézisre várók száma az elmúlt öt hétben 5638-ról 5952-re nőtt, és kitolódott a várakozási idő is 406-ról 427 napra.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint várhatóan egy év lemaradást is "összehozhat" az egészségügyi rendszer.