Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Népszabadság, 2015. március 31. – Danó Anna

Noha áprilistól már működnie kellene az új, takarékosabb ellátórendszernek, az átalakításról szóló Zombor-csomag csak április nyolcadikán kerül a kormány elé – tudta meg a Népszabadság. A tervekben szerepel az új fővárosi kórház megépítése is.

 

Zombor Gábor szakállamtitkár csomagjának része egyebek mellett az egészségügyben dolgozók béremelése, melynek sarkalatos eleme az orvosok röghöz kötése, továbbá a februárban lezajlott megyei kapacitásalku alapján kialakuló új struktúra, valamint az új fővárosi kórház megépítéséről szóló előterjesztés.

Az elkészült javaslatok kereteit és az egészségügyért felelős államtitkár pénzügyi mozgásterét meghatározza, hogy a kormányfő korábban leszögezte: ebben a ciklusban járulékemelésre nem kerülhet sor. Ellenben az extra adóval terhelt egészségkárosító termékek köre bővülhet, és ez hozhat némi forrást a rendszerbe.

Úgy tudjuk: az orvosi és a szakdolgozói jövedelmek rendezésére 2019-ig mintegy 100 milliárdot szánnak. A kormányzat célja, hogy a szakorvosi ösztöndíjrendszerből kilépők jövedelme ne csökkenjen, ezért számukra többlépcsős bérrendezési javaslat készült, melynek része az is, hogy az emelésért cserébe az érintetteknek vállalniuk kellene, hogy nem mennek külföldre dolgozni.

Lapunk úgy tudja, az áprilisi kormányülésre összeállított csomagban van az új fővárosi kórház megépítéséről, az intézmény szakmai palettájáról szóló javaslat is. Amint arról beszámoltunk, a Fidesz–KDNP mezőkövesdi frakcióülésén a fővárosi képviselők javaslatára úgy döntöttek, új nagy kórház épülhet Budapesten. Az intézményre a szakma szerint is szükség van, hogy a fővárosi ügyelet átszervezhetővé váljon, és Budapesten is legyen a betegeknek a nap 24 órájában néhány nonstop ügyelet. Az előterjesztésben több javaslat is készült arra, hogy hová épüljön fel a központ.

A kormány elé kerülő javaslatok közt van az ellátórendszer átalakításáról szóló is. Az állam azt szeretné, ha a kórházak stabilan, adósságtermelés nélkül működnének. Mint emlékezetes: a kórházak finanszírozásának áprilisra olyanná kellene válnia, hogy ne kerüljön többe a működtetésük, mint amennyit a büdzsében erre a célra előirányoztak. Ehhez a kórházvezetőknek február végéig a párhuzamosságok felszámolásáról is meg kellett volna állapodniuk.

Az egyeztető fórumok munkájának eredményét a Napi Gazdaság című napilap minapi konferenciáján Mészáros János, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetvezetője ismertette: az egyeztetéseken tizenhárom megyében továbbgondolásra érdemes javaslatok születtek, hatban további egyeztetésekre van szükség. Hozzátette: valamennyi kórház teljesítette azt a költségvetési tervet, amelynek során képesek az „üzemgazdasági nullszaldót” elérni.

Zombor államtitkár többször is hangsúlyozta: április elsejétől új rendben működnek a kórházak. A lapunk birtokába került dokumentum szerint a gyakorlatban ez azonban majd csak annyit jelent, hogy a megyei kapacitáselosztó-bizottságok kettéválnak.

Az egyik grémiumban megpróbálják elosztani júniusig a finanszírozást az egyes intézmények között. A másik testület pedig arra vigyáz, hogy a kórházak ne adósodjanak el. Miután több pénz nem lesz, a kapacitásokat nem faragták le, a párhuzamos ellátásokat nem szüntették meg április elsejéig, kevéssé látszik, mi a tere a takarékoskodásnak. Zombor Gábor az egyik kereskedelmi tévében beszélt arról, hogy a kormány elé kerülő csomagban lesz egy olyan előterjesztés, ami a kórházi beavatkozások alapdíját húsz százalékkal növeli. Ám, hogy megkapják-e ezt a pluszt, csak később derül ki. Az államtitkár jelezte azt is, hogy a különböző betegségek ellátását újraárazzák.