Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: index.hu, 2021. augusztus 5. - Forgács Marietta
A negyedik hullám előszobájában sincs ideje pihenni az egészségügynek. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy heteken belül szembenézhetünk a delta-variáns okozta megbetegedésekkel, de a kórházaknak és a betegeknek más problémájuk is akad: hihetetlenül hosszúak lettek a kórházi várólisták.
 
 

A járvány ideje alatt több ízben is leállították a nem életmentő beavatkozásokat, így augusztus elejére igencsak megnőtt a várakozási idő az állami egészségügyben. Jelenleg több tízezren várnak különböző műtétekre, emellett szakellátásra sem könnyű időpontot kapni. Míg előbbinél akár éveket is várhatnak egy-egy műtétre, addig utóbbinál heteket. 

A járvány után sem lett könnyebb az egészségügy helyzete. Ugyan úgy tűnik, szusszanásnyi időt kaptak a szektorban dolgozók, de a kopogtató negyedik hullám, a nyájimmunitás elérése, a szakmában érzékelhető bérfeszültség és a kötelező oltás miatt távozó szakemberek várható hiánya sem segíti a betegek helyzetét. Holott megközelítőleg több mint harmincezer ember várakozik Magyarországon kórházi műtétre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) augusztus 4-i adatai alapján.

 

Ez a szám önmagában nem tekinthető kiugrónak, a korábbi években is előfordult hasonló, de azok számára, akik a már többször felfüggesztett nem életmentő beavatkozások elhalasztása miatt még mindig napi fájdalmakkal élnek, egy-egy nap is elviselhetetlen.

DE KIK IS AZOK, AKIK HOSSZÚ HÓNAPOK VÁRAKOZÁSA ELÉ KÉNYTELENEK MÉG NÉZNI?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból látszik, hogy a szürkehályog-műtétek az elmúlt félévben igencsak felpörögtek, 15 439 szürkehályog-műtétet végeztek, de így is 13 436 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra jelenleg. Így nekik most a felgyorsult műtétek ellenére is átlagosan 221 napot kell várniuk. 

NEAK-várólista –  A várakozók száma minden térségben (fő)

chrome-capture (24)
Fotó: NEAK

Szerencsések azok, akik a dél-alföldi térségből jelentkeznek térdprotézisműtétre, ott ugyanis átlagosan csupán 205 napot kell várni, míg aki az országi nyugati vidékén él, annak akár 813 napba is beletelhet, míg műtőbe kerül. 

csípőprotézis-műtétre még több páciensnek van szüksége. Míg tavaly ez a szám 4500 embert jelentett, addig most 6664-en várnak arra, hogy minél előbb sorra kerüljenek.

Azok, akiknek gond van a szívükkel, szintén nincsenek könnyű helyzetben. Nyitott szívműtétre majdnem kilencszázan várakoznak, és a tervezett várakozási idő majdnem egy év (329 nap).

Ennél még többet kénytelenek szenvedni azok a betegek, akik gerincoperációkra vannak előjegyezve. Az átlagos tervezett várakozási idő 420 nap annak az 1284 főnek, akik ilyen típusú műtétre van rászorulva.

NEAK-várólista –  Az átlagos tervezett várakozási idő (nap)

chrome-capture (25)
Fotó: NEAK

A helyzet a szakellátás területén sem túl rózsás. A szakorvosi rendelők csak hetekkel későbbi időpontot tudnak adni a betegeknek, akár fül-orr-gégészetre, akár szemészeti vizsgálatra kérik. Néhány intézmény azonban jobb helyzetben van, és ennél hamarabb tudnak megjelenni a betegek az osztályon. 

Akinek van lehetősége, nem vár 

A fentebb felsorolt adatok listái az állami egészségügyi ellátásra vonatkoznak. Azonban ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy egészségügyi problémáival nem kell kivárnia a várólistát, a magánszolgáltatók tudnak alternatívát nyújtani, ahol rövidebb idő alatt meggyógyíthatják a pácienseket. Ezért azonban súlyos összegeket kell fizetni. Ezért a betegek döntő többsége kénytelen kivárni a állami egészségügy kínálta időpontot. 

 

Javaslat a várólisták rövidítésére

A problémával a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is tisztában van. A szervezet alelnöke, Lénárd Rita szerint ha nem lesz negyedik hullám, akkor is legalább öt hónap, amíg helyreáll a magyar egészségügy

Másfél éves elmaradásban van az egészségügyi ellátás nemcsak a várólistákkal, hanem a diagnózisok felállításával, a krónikus betegek kezelésével: nagyon nehéz lesz uralni ezt a helyzetet 

– mondta el a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az InfoRádióban.

Az egészségügyi szervezet a helyzet súlyossága miatt Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult. Levelében úgy fogalmaz, a járvány lecsengése után az ellátórendszer előtti legnagyobb kihívás a felgyülemlett várólisták kezelésének problémája. A MOK elnöksége szerint a helyzet csak komplex eszközökkel kezelhető, többek között szükséges, hogy a teljesítményfinanszírozás visszaállításával a járvány követező hulláma előtt minél több beteg juthasson ellátáshoz. 

Mint írják, a magyar egészségügy jellegzetessége, hogy nagyok a különbségek az egyes intézményekben a betegek várakozási ideje között. Javaslataik között szerepel, hogy ezeket a kiegyenlítetlen várakozási időket betegirányítással hozzák egyensúlyba. Mivel a várólistákat központilag vezetik, lehetőség van a betegirányítás és -elosztás technikai megoldására. 

A BETEGEKNEK FEL KELL AJÁNLANI A MÁS INTÉZMÉNYEN ELÉRHETŐ KORÁBBI IDŐPONTOKAT, VAGYIS A BETEGNEK TUDNIA KELL, HOL JUTHAT LEGHAMARABB KEZELÉSHEZ. 

Kásler Miklós, az Emmi minisztere információink szerint még nem reagált a MOK megkeresésére.