Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: index.hu, 2021. augusztus 5. - Forgács Marietta
A negyedik hullám előszobájában sincs ideje pihenni az egészségügynek. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy heteken belül szembenézhetünk a delta-variáns okozta megbetegedésekkel, de a kórházaknak és a betegeknek más problémájuk is akad: hihetetlenül hosszúak lettek a kórházi várólisták.
 
 

A járvány ideje alatt több ízben is leállították a nem életmentő beavatkozásokat, így augusztus elejére igencsak megnőtt a várakozási idő az állami egészségügyben. Jelenleg több tízezren várnak különböző műtétekre, emellett szakellátásra sem könnyű időpontot kapni. Míg előbbinél akár éveket is várhatnak egy-egy műtétre, addig utóbbinál heteket. 

A járvány után sem lett könnyebb az egészségügy helyzete. Ugyan úgy tűnik, szusszanásnyi időt kaptak a szektorban dolgozók, de a kopogtató negyedik hullám, a nyájimmunitás elérése, a szakmában érzékelhető bérfeszültség és a kötelező oltás miatt távozó szakemberek várható hiánya sem segíti a betegek helyzetét. Holott megközelítőleg több mint harmincezer ember várakozik Magyarországon kórházi műtétre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) augusztus 4-i adatai alapján.

 

Ez a szám önmagában nem tekinthető kiugrónak, a korábbi években is előfordult hasonló, de azok számára, akik a már többször felfüggesztett nem életmentő beavatkozások elhalasztása miatt még mindig napi fájdalmakkal élnek, egy-egy nap is elviselhetetlen.

DE KIK IS AZOK, AKIK HOSSZÚ HÓNAPOK VÁRAKOZÁSA ELÉ KÉNYTELENEK MÉG NÉZNI?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból látszik, hogy a szürkehályog-műtétek az elmúlt félévben igencsak felpörögtek, 15 439 szürkehályog-műtétet végeztek, de így is 13 436 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra jelenleg. Így nekik most a felgyorsult műtétek ellenére is átlagosan 221 napot kell várniuk. 

NEAK-várólista –  A várakozók száma minden térségben (fő)

chrome-capture (24)
Fotó: NEAK

Szerencsések azok, akik a dél-alföldi térségből jelentkeznek térdprotézisműtétre, ott ugyanis átlagosan csupán 205 napot kell várni, míg aki az országi nyugati vidékén él, annak akár 813 napba is beletelhet, míg műtőbe kerül. 

csípőprotézis-műtétre még több páciensnek van szüksége. Míg tavaly ez a szám 4500 embert jelentett, addig most 6664-en várnak arra, hogy minél előbb sorra kerüljenek.

Azok, akiknek gond van a szívükkel, szintén nincsenek könnyű helyzetben. Nyitott szívműtétre majdnem kilencszázan várakoznak, és a tervezett várakozási idő majdnem egy év (329 nap).

Ennél még többet kénytelenek szenvedni azok a betegek, akik gerincoperációkra vannak előjegyezve. Az átlagos tervezett várakozási idő 420 nap annak az 1284 főnek, akik ilyen típusú műtétre van rászorulva.

NEAK-várólista –  Az átlagos tervezett várakozási idő (nap)

chrome-capture (25)
Fotó: NEAK

A helyzet a szakellátás területén sem túl rózsás. A szakorvosi rendelők csak hetekkel későbbi időpontot tudnak adni a betegeknek, akár fül-orr-gégészetre, akár szemészeti vizsgálatra kérik. Néhány intézmény azonban jobb helyzetben van, és ennél hamarabb tudnak megjelenni a betegek az osztályon. 

Akinek van lehetősége, nem vár 

A fentebb felsorolt adatok listái az állami egészségügyi ellátásra vonatkoznak. Azonban ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy egészségügyi problémáival nem kell kivárnia a várólistát, a magánszolgáltatók tudnak alternatívát nyújtani, ahol rövidebb idő alatt meggyógyíthatják a pácienseket. Ezért azonban súlyos összegeket kell fizetni. Ezért a betegek döntő többsége kénytelen kivárni a állami egészségügy kínálta időpontot. 

 

Javaslat a várólisták rövidítésére

A problémával a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is tisztában van. A szervezet alelnöke, Lénárd Rita szerint ha nem lesz negyedik hullám, akkor is legalább öt hónap, amíg helyreáll a magyar egészségügy

Másfél éves elmaradásban van az egészségügyi ellátás nemcsak a várólistákkal, hanem a diagnózisok felállításával, a krónikus betegek kezelésével: nagyon nehéz lesz uralni ezt a helyzetet 

– mondta el a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az InfoRádióban.

Az egészségügyi szervezet a helyzet súlyossága miatt Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult. Levelében úgy fogalmaz, a járvány lecsengése után az ellátórendszer előtti legnagyobb kihívás a felgyülemlett várólisták kezelésének problémája. A MOK elnöksége szerint a helyzet csak komplex eszközökkel kezelhető, többek között szükséges, hogy a teljesítményfinanszírozás visszaállításával a járvány követező hulláma előtt minél több beteg juthasson ellátáshoz. 

Mint írják, a magyar egészségügy jellegzetessége, hogy nagyok a különbségek az egyes intézményekben a betegek várakozási ideje között. Javaslataik között szerepel, hogy ezeket a kiegyenlítetlen várakozási időket betegirányítással hozzák egyensúlyba. Mivel a várólistákat központilag vezetik, lehetőség van a betegirányítás és -elosztás technikai megoldására. 

A BETEGEKNEK FEL KELL AJÁNLANI A MÁS INTÉZMÉNYEN ELÉRHETŐ KORÁBBI IDŐPONTOKAT, VAGYIS A BETEGNEK TUDNIA KELL, HOL JUTHAT LEGHAMARABB KEZELÉSHEZ. 

Kásler Miklós, az Emmi minisztere információink szerint még nem reagált a MOK megkeresésére.