Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Kritikus ponthoz értek az állami kórházak

Soha nem látott ütemben növekszik 2021-ben az állami kórházak adósságállománya és a legutóbbi adatok szerint már 1,5 éves csúcson áll az intézmények összesített tartozása. A beszállító cégek - nem meglepő módon - egyre nehezebb helyzetben vannak: a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet egyszerre sújtja a szektort. A cégek túlélési stratégiája változatos, ami függ a cégek méretétől és hátterétől, kérdés azonban, hogy meddig bírják. Az iparágot képviselő hazai szervezetek ezért már négy miniszternek is küldtek levelet, azonban eddig nem érkezett ezekre semmilyen reakció. Pedig szinte azonnali lépésekre lenne szükség szerintük, például egy 50 milliárd forintos konszolidációra, de hosszabb távra vonatkozó javaslataik is vannak.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: Világgazdaság, 2021. augusztus 1. - Koncsek Rita
A háziorvosi és fogászati ellátás finanszírozására szánt keret 58 százalékkal, 105,5 milliárd forinttal emelkedett az elmúlt évhez képest.

 
 


Szeptember 1-től a tervek szerint elindulhatnak a praxisközösségek – közölte a VG-vel az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

A betegutak lerövidítésének egyik leghatékonyabb eszköze az alapellátásban elérhető szolgáltatások körének bővítése az Okfő szerint, ennek gazdaságos biztosítása érdekében jönnek létre országszerte a modellváltó rendelők.

Eddig csaknem száz kollegiális praxisközösség jött létre, amelyeknek hétezer praxistagja van. A főigazgatóság tájékoztatása szerint feldolgozás alatt van az egyesült és integrált praxisközösségek, valamint a praxisközösségi konzorciumok nyilvántartásba vétele. A háziorvosi és fogászati ellátás finanszírozására szánt keret 2021-re az elmúlt évhez képest 105,5 milliárd forinttal, 58 százalékkal emelkedett, és már most látható, hogy ezen belül az orvosi bértámogatások mértéke 2022-ben újra jelentősen, további 38 százalékkal nő.

A modellváltásra azért van nagy szükség, mert összesen 928 üresen álló praxis van Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint.

Júliusban 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg.

Jellemzően nem a fogorvosi, hanem a háziorvosi praxisok között volt több megszűnés

– mondta a VG-nek Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, aki Keszthelyen fogorvos. Magyarországon összesen 2800 alapellátó fogászat van, az üresen álló rendelők száma régóta 280-300 praxis körül alakul. A pácienseket ez annyiban érinti, hogy a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást és a helyettesítő orvosok részmunkaidőben dolgoznak. A fogorvosi praxisok finanszírozásáról Nagy Ákos elmondta:

az orvosok 30,80, illetve 100 százalékos bérkiegészítést kaptak.

Jellemzően az iskolafogászatok önhibájukon kívül csak 30 százalékos bérkiegészítésre jogosultak, de erről a MOK tárgyalásokat folytat az Okfővel. Megoldást jelentene, ha az iskolafogászatok átalakulhatnának területi ellátó fogászatokká, mert úgy 80 vagy akár 100 százalékos bérfejlesztésre lennének jogosultak.

Az idén az E-alapba 300 milliárd forint érkezik, ami jelentős előrelépés a korábbi évtizedekhez képest – erről még februárban beszélt egy háttérbeszélgetésen Takács Péter országos kórházfőigazgató-helyettes, hozzátéve, hogy az alapellátási kassza megduplázódik a következő két évben.

Míg tíz évvel ezelőtt egy praxis havi átlagbevétele 900 ezer forintot tett ki, addig 2019-ben már 1,7 millió. Az idei orvosbérfejlesztéssel már 2,6-2,7 millió forintból gazdálkodhatnak a körzetekben, a következő két évben pedig 3,5 millióra emelkedik a havi bevételük.

Tízből nyolcan elégedettek

Általánosságban valamennyi NEAK-finanszírozott ellátással többen elégedettek, mint elégedetlenek, de az ellátások értékelése a sürgősségi mentőszolgálat kivételével romlott az elmúlt tíz évben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi ellátásról készült elemzéséből. A legtöbben a háziorvosukkal és a házi gyermekorvosukkal elégedettek, az elégedettség 2019-es szintje csak kevéssel maradt el a 2009-estől. A háziorvosok praxisonként átlagosan több mint 50 beteget látnak el naponta, a házi gyermekorvosok több mint 30-at. A háziorvosok és a házi gyermekorvosok száma 2010 és 2019 között 6, illetve 9,2 százalékkal csökkent.