Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: infostart.hu, 2021. szeptember 30. - TatárTímea

12,2 milliárd forint kiemelt támogatást biztosít a kormány a pandémia miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére. A Magyar Kórházszövetség sokat vár a programtól, és abban bízik, hogy a megvalósítást a negyedik hullám kevésbé befolyásolja.

 
 

Várták már a hazai egészségügyi intézmények a kormány intézkedését, hiszen a pandémia miatt jelentősen megnőtt a beavatkozásokra váró betegek száma. A 12,2 milliárd forintos plusz forrás segítségével most mindenki hamarabb sorra kerülhet – hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ficzere Andrea a friss adatokat is részletezte érdeklődésünkre.

  • Legtöbben szürkehályogműtétre várakoznak, az ő számuk meghaladja a 16 ezret.
  • A második legtöbben térdportézis műtétre várnak, több mint 8 ezren,
  • a dobogó harmadik fokán a csípőprotézis-beültetés előtt álló betegek vannak.

Ugyanígy várakoznak még, de lényegesen kevesebb számban sérvműtétre, különböző diagnosztikai szívkatéterezésre, illetve epekövesség miatti beavatkozásokra – sorolta a szakember.

Jelenleg a leghosszabb várakozási idő a térprotézis-műtét vonatkozásában van, 261 nap.

A második leghosszabb idő a csípőprotézis-beültetést érinti, amit a szürkehályogműtét követ, ami átlagosan 75 napot jelent.

A 12,2 milliárdos forrás célja, hogy rövidebb legyen a várakozási idő és kevesebb legyen a várakozók száma. De a program a kórházaknak is külön lehetőséget ad – tette hozzá Ficzere Andrea. Ugyanis 

30 százalékkal több pénzt kapnak egy–egy beavatkozásra, és ennek a többletnek legalább a 80 százalékát vissza tudják forgatni az ellátásban résztvevőknek,

amit komoly ösztönzőnek, és kiváló lehetőségnek tart az intézmények számára a kórházszövetség elnöke. „Ezeket a pénzeket az ellátásban részvevők az illetményükön felül fogják megkapni” – tette hozzá.

A szakember szerint bizonyára vannak olyan kórházak, vagy olyan szakterületek, ahol nehezebb lesz a megvalósítás, hiszen léptek ki dolgozók a betegellátásból, de úgy gondolja, hogy nagyjából megvan az a létszám, ami a halasztott műtétek felgyorsításához szükséges.

„Nyilván kell plusz kapacitás, és itt a humánerőforrás mellett értjük a kórtermeket, az ágyakat, a műtőket és különböző eszközöket, amelyek ehhez a tevékenységhez szükségesek”

– sorolta. Ahogyan a munkaszervezésen is nagyon sok múlik – tette hozzá.

Azt viszont még nem tudni, hogy a megvalósításba a pandémia negyedik hulláma miként szól bele. Mindenesetre mindent megtesznek, hogy kevesebb legyen a koronavírusos beteg, illetve az ő ellátásuk ne akadályozza a programot. „De ennek sikerességét a jövő fogja eldönteni, hogy mennyire fog a kettő párhuzamosan zajlani” – mondta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a többletfinanszírozástól a várólisták drasztikus lerövidülését várja. A támogatásból idén 3 és fél milliárdot, 2022-ben 8,7 milliárd forintot kapnak a hazai kórházak.