Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Ellátási problémákat okoz a járvány

A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
További részletek

Egy lehetséges magyarázat a megmagyarázhatatlannak tűnő kórházi adatokra

Augusztusban közel 19 milliárd forinttal - 46 milliárdról 27,4 milliárdra - csökkent a magyar állami kórházak adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. A beszállítókat képviselő szakmai szövetség tagvállalatai ugyanakkor nem érzékelték, hogy a kórházak fizetni kezdték volna a lejárt számlákat. A jelenség hivatalos indoklására egyelőre várnunk kell, egészségügyet ismerő forrásaink azonban szolgáltak egyfajta magyarázattal.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: vg.hu, 2021.10.11. - Koncsek Rita
A gyógyászati segédeszközöket használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.
 
 

A gyógyászati segédeszközöket (GYSE) használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke –, a betegek már most sem tudják a vényen rendelt termékek jelentős részét kiváltani a negatív árrések miatt. 

Példaként elmondta: a társadalombiztosító az árakat 2003-ban határozta meg, jelenleg egy járókeretnek 50 százalékkal magasabb a beszerzési, mint a közfinanszírozott ára. 

Margitai szerint a finanszírozó, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Pénzügyminisztérium nem reagált a pandémia miatt világszerte bekövetkezett piaci folyamatokra. Egy gördíthető szoba-WC közfinanszírozott ára 25 ezer forint, a beszerzési ára pedig 33 ezer – tette hozzá. A FESZ elnöke hangsúlyozta, a vénnyel rendelt termékek ára jellemzően 5–25 százalékkal emelkedett az anyag- és a szállítási költségek növekedése miatt.

A pandémia megviselte a GYSE-boltokat is. A szektorban 136 vállalkozás üzemeltet 500 boltot, a FESZ tagvállalatai közül a vállalkozások 4-5 százaléka esett áldozatul a világjárványnak. Tavaly a Covid-ágyak felszabadítása miatt a betegeket, amilyen hamar lehetett, hazaengedték a kórházakból, és láthatóan megnőtt az inkontinenciaeszközök és a kötszerek forgalma. 

Mivel az e-recepteket a vásárlók nem tudták a GYSE-üzletekben kiváltani az informatikai fejlesztés késedelme miatt, a vevők a patikákban váltották ki az e-vényeket, ez 10 százalékos receptveszteséget okozott az GYSE-boltoknak. 

Tavaly a szakrendelők bezárása miatt is elmaradtak a receptfelírások, viszont a társadalombiztostó több milliárd forintot „megspórolt” a betegeken. Az e-vényen rendelt eszközöket csak idén november 1-jétől lehet a GYSE-szaküzletekben kiváltani, minden ártámogatási szerződéssel rendelkező üzletnek szeptember 1-jéig kellett csatlakoznia az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (Eeszt) – mondta Margitai Barnabás.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, 2019-ben százmilliárd forint értékű támogatott gyógyászati segédeszközt vásárolt közel másfél millió beteg, a vények száma 4 millió darab volt. Tavaly az egy receptre jutó támogatási összeg 18,1 ezer forintot tett ki. A termékek támogatása alapján a legnagyobb forgalmú csoport a pelenkáké, amelyet az alsó végtagi és gerincortézisek, az alsó végtagi protézisek és az ortopéd cipők követnek. Jelentős a hallókészülékek, vércukormérők és tesztcsíkok, valamint a modern kötszerek támogatásának összege és aránya. A termékek nagy részét, például a vércukormérőket és az ahhoz tartozó tesztcsíkot, jellemzően a patikában szerzik be a betegek, de a modern kötszerekért a GYSE-üzletekbe mennek.