Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: FESZ, OCSZ, OMI, OPRA, OSZ közlemény, 2021.december 14. - MTI
Több százezer gyógyászati segédeszközt használó honfitársunk maradhat jövőre segédeszköz nélkül. Az ok egyszerű: a finanszírozási árak 18 éve (!) változatlanok, így mostanra sok eszközt már csak drágábban lehet beszerezni, mint amennyiért eladhatják őket a szaküzletek. 5 szakmai szervezet ezért közösen jelzi, hogy hamarosan számos eszköz eltűnhet a szakboltokból…
 

Magyarországon több mint egymillió ember szorul időszakosan vagy állandóan gyógyászati segédeszközökre, tehát nem „pár ember” problémájáról van szó! 

A szektorban mintegy ezer cég közel harmincezer munkavállalót foglalkoztat, a hazai orvostechnikai cégek (többségében kis- és középvállalkozások) közel 80 százaléka magyar tulajdonban van. Az érintetteket közel 700, gyógyászati segédeszközöket árusító üzletben, szakképzett munkatársak szolgálhatják ki. 

A fő probléma, hogy a finanszírozási árak 2003 óta gyakorlatilag változatlanok! 

Tehát az elmúlt 18 évben a támogatotti termékkörben megvalósult áremelés 0% miközben:
• az összes importált terméket érintő euró árfolyam 253 forintról 365 forintra nőt (+41%),
• a szektorban dolgozó, mind az 1000 hazai munkáltatót érintő minimálbér 50 ezerről 167.000 forintra nőtt (+234%)
• az összesített fogyasztói árindex (infláció) változása +98,8%, (azaz 19.880 Ft szükséges ma ahhoz, hogy a 2003. évi 10.000 Ft értékénél legyünk)

A drasztikus költségnövekedés a változatlan eladási árak mellett lassan ellehetetleníti az egész ágazatot. Az importtermékek, illetve alkatrészek szállítási költségeinek brutális növekedése, a bérszínvonal további emelkedése és a forint vezető devizákkal szemben tartósan fennálló gyenge árfolyama miatt, mára jó néhány termék beszerzési ára már magasabb (!), mint a hazai közfinanszírozás alapjául szolgáló ár!


A hatósági ár már most sem fedezi a szaküzletek beszerzési árát a járóbotok, járókeretek, rollátorok (kerekes járókeretek), szobai WC-k, standard kerekesszékek esetén. Mivel ezen termékeknél minden egyes eladott darab után veszteség keletkezik, e miatt a GYSE szaküzletek TB-támogatással már nem forgalmazzák, ezeket a termékeket.


Megnevezés         Beszerzési ár (Ft)     Közfinanszírozott (NEAK) ár (Ft)     Eladáskor keletkező „haszon” (Ft)
Fix szobai wc             17.890                             15.190                                                    -2700
Gördülő szobai wc      23.760                            20.200                                                    -3560
Háromlábú bot             2.840                              1.990                                                        -850
Rollátor (4 kerekű)     19.990                            14.610                                                    -5380

E termékek köre rohamtempóban bővül, számuk csak 2021 márciusa óta az ötszörösére duzzadt. A már említett eszközökön felül ellátási zavar várható az inhalátorok, szívók, kompressziós harisnyák, pólyák, tesztcsíkok, penek (pl. inzulinadagoló eszköz), fecskendők, TENS terápiás eszközök, sztómaterápiás eszközök, katéterek, vizeletgyűjtő zsákok, tájékozódási segédeszközök, antidecibitus párnák és alátétek körében is. 

Érdemes külön megemlíteni az egyedi méret alapján gyártott termékeket és ezek hazai gyártóit. E mintegy 300 magyar kis- és középvállalkozásban, közel 1000 fő, egészségügyi szakdolgozói szakképesítéssel rendelkező szakember dolgozik, akik nélkül nem jutnának például a cukorbetegek sem speciális cipőkhöz. E magyar cégek az európai finanszírozási átlagár 30-40%-át kapják meg jelenleg támogatásként, miközben ugyan azoknak az uniós előírásoknak (pl. MDR, ISO, UDI) kell megfelelniük, mint bármely más, az EU-ban dolgozó cégnek. 

A problémát érzékelte a magyar kormány is, egy a Pénzügyminisztérium által összehívott megbeszélésen a minisztériumok és a finanszírozó szervezet képviselői is egyetértettek a szakmai szervezetekkel abban, hogy az ellátást veszélyeztető akut problémákat haladéktalanul meg kell oldani. A kormányzat képviselői hangsúlyozták, hogy a kritikus árrésű és a közfinanszírozott fogyasztói árnál magasabb áron beszerezhető termékek hiánya nem akadályozhatja az orvosi rendelvények alapján történő gyógyászati segédeszközök kiszolgálását.
Mindazonáltal a gyógyászati segédeszköz támogatási rend korrekciója és modernizálása tárgyában megkezdett konstruktív tárgyalássorozat (részben a pandémia okán is) megszakadt, érdemi intézkedés sajnos nem történt. 

Az importőrök (kötszer, pelenka, kerekesszék) és az ortézisek (olyan testközeli eszközök, melyek a test elveszett funkcióit pótolják) hazai gyártói az utóbbi hetekben arról tájékoztatták a viszonteladó partnereiket, hogy 2022 januártól további 10-20%-os áremelések várhatóak. Így – amennyiben haladéktalanul nem módosítja a kormány a segédeszköz finanszírozás szabályait – akkor jövőre pár hónapon belül, de legkésőbb 2022 májusára a betegek tömegei számára is kézzel fogható, jól érzékelhető ellátási hiány lép fel! 

A szakmai szervezetek a tárgyalások során számos, a problémát különféle módon orvosló konkrét megoldási javaslatot dolgoztak ki és mutattak be a döntéshozóknak (pl.: a közfinanszírozott árak azonnali, végleges vagy átmeneti, differenciált emelése az érintett eszközcsoportokban; egyszerűsített áremelési kérelmek befogadása és rövid határidővel történő elbírálása, bevezetése; a támogatott gyse-k teljes körének 5%-os áfakörbe vonása; a támogatási ár indexálása, kiszolgálási díj bevezetése, stb.)

Az 5 szakmai szervezet elsősorban az érintett, gyógyászati segédeszközre szoruló 1 millió magyar ember ellátásának érdekében fordult most a nyilvánossághoz. A kormányzat ismeri és elismeri a problémát, mint ahogy az elmúlt két évben érdemi tárgyalások is folytak a megoldás érdekében, de egyszerűen kifutunk az időből!

Ezért a releváns döntéshozók – elsősorban az EMMI, a NEAK, és a Pénzügyminisztérium – azonnali intézkedését várják és sürgetik. A szakmai szereplők továbbra is készek az együttműködésre, a javaslattételre, és az ellátást veszélyeztető problémák egyszerűen megvalósítható, és Magyarország költségvetését minimálisan érintő megoldására.

Abban is messzemenően bíznak, hogy kormányzat képviselői, a korábbi megbeszéléseken képviseltek és elhangzottak mentén, nem fogják több 100 ezer honfitársunkat ellátatlanul hagyni, és ezzel megalázó helyzetbe hozni, vagy akár életüket veszélyeztetni.


Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ)
Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ)
Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI)
Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség (OPRA)
Orvostechnikai Szövetség (OSZ)