Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2022. február 2. - MTI
"A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az egészségügyet nem szabad csak szolgáltatásnak tekinteni, a nemzetbiztonság részeként kell kezelni."
 
 

Fontos kitörési pont az egészségipar a magyar gazdaság számára, az önellátás képessége pedig kiemelkedővé vált a koronavírus-járvány hatására - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára egy orvostechnikai innovációkat bemutató kiállítás megnyitóján szerdán Budapesten. Gion Gábor hangsúlyozta: a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli az egészségipart, amelynek fejlődésében jelentős szerepe van a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak és az új technológiák gyors bevezetésének.

Felidézte, hogy a járványra válaszul indították 2020-ban az Egészségipari támogatási programot, amelynek célja a magyar gazdaság versenyképességének növelése mellett az, hogy Magyarország az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen önellátásra. A program megvalósulásával az ország szinte teljesen önellátó lesz a veszélyhelyzetek esetén kritikusnak minősülő egészségügyi termékekből - mondta az államtitkár.

Gion Gábor rámutatott: a magyar gazdaság növekedésének dinamikáját a magas hozzáadott értéket előállító innovatív és versenyképes iparágak fejlődésének támogatásával lehet megőrizni, az évszázados hagyományokra visszatekintő magyar kórház- és orvostechnikai ipar egyértelműen ezek közé tartozik. Kiemelte azt is, hogy az ágazatban dolgozó hazai vállalkozások több mint 12 ezer, közvetve pedig 42 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy az egészségügyet nem szabad csak szolgáltatásnak tekinteni, a nemzetbiztonság részeként kell kezelni.

Gion Gábor az egyik legsikeresebb kormányzati beruházás-ösztönző programként említette az Egészségipari támogatási programot. Mint mondta, ennek keretében olyan tudásintenzív iparág szereplői kapnak támogatást a fejlődésükhöz, amelyek hozzájárulnak a hazai kutatás-fejlesztés megerősödéséhez, emellett új munkahelyeket teremtenek és megvédik a meglévőket.

Ismertette: 48 támogatott projekt már befejeződött, a program lezárásakor pedig összesen 57 cég 82 egészségipari fejlesztésének megvalósulásához járul majd hozzá a pénzügyi ösztönzés. A fejlesztések teljes beruházási értéke 86 milliárd forint, amihez a kormány 66 milliárdos támogatást nyújtott; ezzel 5700 munkahely létrehozásához, illetve megvédéséhez is hozzájárulnak - jelezte.

A kormány a kutatás-fejlesztés középpontba állításával, a kutatóhelyek és a vállalkozások kapcsolatának erősítésével, a szakképzés fejlesztésével és a gazdasági szabályozás eszközeivel is segíti az ágazat fejlődését - hangsúlyozta az államtitkár.

A szakmai konferenciát és az orvostechnikai innovációs kiállítást a SAASCO Kft., a QTICS Medical és a MediKlaszter szervezésében, az Óbudai Egyetem támogatásával rendezték meg. A kiállításon a MediKlaszter tagvállalatok és hazai iparági vállalkozások által fejlesztett és gyártott innovatív magyar orvostechnikai eszközöket, valamint szolgáltatásokat mutatnak be - tájékoztattak a szervezők.