Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2022. február 22. - Szepesi Anita
Január végére 8,7 milliárd forintos tartozást hoztak össze a magyar kórházak az egyetemi klinikák nélkül. A növekedés egyetlen hónap alatt 5,4 milliárd forint lenne, a gyógyító-megelőző ellátásban résztvevő egyetemi klinikákkal együtt azonban inkább 7 milliárd forint körüli, illeszkedve az utóbbi években megszokott januári növekedéshez.
 
 

Január végére 8,7 milliárdos tartozást halmoztak fel a magyar egészségügyi intézmények az egyetemi klinikák nélkül a Magyar Államkincstár friss adatai szerint, azaz az év első hónapja 5,4 milliárdos növekménnyel zárult.

Az egyetemi klinikák adataival azonban már inkább 7 milliárd körüli a januári gyarapodás, a négyből két intézmény ugyanis 905 milliós tartozással zárta 2022 első hónapját. Így a teljes januári kórházi adósság meghaladja a 10 milliárd forintot.

A 7 milliárdos januári adósságnövekedés a szokásos dinamikát idézi. Hiába nullázták le csaknem teljesen az év végi konszolidációval a kórházak adósságát - 3,2 milliárd azért megmaradt januárra - az csaknem ugyanolyan ütemben idén is termelődik, mint eddig.

Egy évvel ezelőtt 11 milliárd forint volt a januári plusz, igaz, a 2020-as konszolidációnál csak a november 30-ig lejárt számlákra nyújtott plusz forrást az állam. 2020-ban pedig 8,5 milliárd forintos adósságtöbblettel zártak a kórházak, aminek a 2019 végén elmaradt konszolidáció lehetett a magyarázata.

Nincs semmi meglepő az adósság változatlan dinamikájú növekedésében, hiszen annak ellenére nem történt semmilyen változás a finanszírozás struktúrájában, hogy Orbán Viktor 2020 elején kijelentette, a kórházak nem növelhetik az adósságaikat és kormányhatározat is született az ellátások értéken való finanszírozásáról  - kommentálta a friss számokat lapunk kérdésére a beszállítók  jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Rásky László szerint a finanszírozási struktúra megváltoztatása nélkül esélyes, hogy év végén ugyanúgy 50 milliárdra duzzad majd a tartozásállomány,  amin a teljesítményfinanszírozás járvány utáni visszaállítása sem segít. Ezért ez az a terület, amit az egészségügyben a választás után elsőként rendbe kell tenni - hangsúlyozta a szakember.