Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2022. március 23. - Szepesi Anita
Egyszerűsített áremelési kérelmeket nyújthatnak adott termékcsoportban tartozó gyógyászati segédeszközök (gyse) forgalmazói egy tegnap megjelent kormányrendelet szerint. A gyse piacon érintett cégeket képviselő érdekvédelmi szervezetek hónapok óta intézkedéseket sürgettek arra hivatkozva, hogy a költségnövekedés a támogatott segédeszközök eltűnéséhez vezethet. A mostani rendelet az ágazat számára februárban beígért 3 milliárdos gyorssegély elosztását teszi lehetővé, hatályba lépésével a betegeknek nem kell többet fizetni az eszközökért.
 

A támogatott gyógyászati segédeszközök forgalmazóit képviselő érdekvédelmi szervezetek hónapok óta figyelmeztetik a döntéshozókat arra, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által jelenleg finanszírozott segédeszköz támogatás rendszer fenntarthatatlan. Az elszálló forintárfolyam és a garantált bérminimum emelkedése miatt a gyógyszergazdaságossági törvény haladéktalan módosítását kérték a kormánytól, amit azzal indokoltak, hogy intézkedés hiányában az orvosi rendelvényre kiadható segédeszközök sorban mind el fognak tűnni a gyse- szaküzletek, valamint a gyógyszertárak kínálatából, a rászoruló mintegy 800 ezer ember nem tud majd hozzáférni létfontosságú eszközeihez.

A törvény 2006-os megjelenésekor ugyanis a dollár 194, az euró 256 forinton állt, a szakdolgozói bérminimum 68.625 forint volt szemben. A közfinanszírozási árak 18 éve változatlanok, így a gyse piac szereplői lehetetlen helyzetbe kerültek, a hazai finanszírozási rendszer képtelen ellensúlyozni ezt a változást - hangsúlyozták az érdekképviseletek.

A segédeszközök gyártáshoz szükséges nyersanyagok, a papírpép, alumínium, kaucsuk és a szállítási költségek jelentősen drágultak, ami már ellátási zavarokat okozott, ezek csökkentésére a kormány 2022 február elején 3 milliárd forintos segítségről döntött. A februárban bejelentett pénz elosztását teszi lehetővé a  március 22-én megjelent kormányrendelet. Az új árakat a cégek április 1-től alkalmazhatják, így az éves szinten 3 milliárdos forrás valójában 2,2 milliárdos gyorssegélyt jelent.

A 3 milliárdos plusz februári bejelentésekor a szakmai szervezetek egyetértettek az intézkedéssel, de kiemelték azt is, hogy a rászorulók szűk körének nyújtott egyszeri segítség nem oldja fel a közel két évtizede a rendszerbe égetett, 2006-ig visszavezethető problémákat.

Emellett a rendelet mellékletében felsorolt, az áremelési körbe bevont listából számos, tömegek által használt alaptermék hiányzik, illetve a meghatározott ármaximum nem lesz elégséges ahhoz, hogy az adott eszközt továbbra is forgalomban tarthassák.

Az áremelési eljárást ugyan a NEAK hirdeti meg, de a rendelet szerinti egyszerűsített áremelési kérelmeket az adott termékcsoportban eszközt forgalomba hozó cégeknek kell benyújtaniuk, amire 5 (öt) munkanap áll rendelkezésükre.