Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: nepszava.hu, 2022. március 24. - Danó Anna
Mankót kínált a gyógyászati segédeszköz gyártóknak a kormányzat. 
A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet lehetőséget kínál ugyanis az áremelésre azoknak a segédeszközgyártóknak, amelyek ezt megpályázzák. Ez azokra a cikkekre vonatkozik, amelyekről korábban a készítőik jelezték: előállításuk, beszerzésük többe kerül, mint amennyit azért a beteg és az egészségbiztosító együttesen fizet, ezért tavasztól eltűnhetnek a boltokból egyebek mellett például a járóbotok, a mankók, az elektromos mopedek.

Az ajánlatban szereplő árakat április elsejétől érvényesíthetik a gyártók, forgalmazók amennyiben öt napon belül benyújtanak egy egyszerűsített áremelési kérelmet. Ha ez megérkezik, úgy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kihirdeti az új árakat. A betegek térítési díja nem változik. Lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára  elmondta: az érintett termékcsoportokban valamennyi cégnek be kell adnia ezt az áremelési kérelmet annak érdekében, hogy a helyzet megnyugtatóan rendeződjön. Azaz biztonságos maradjon az ellátás több száz gyógyászati segédeszközből, például mankóból, járókeretből, egyedi gyártású fűzőkből, ortopéd cipőkből. A rendeletben megjelent áremelési javaslat éves szinten 3 milliárd forintos gyorssegélyt jelent az ágazatnak, amelyből idén 2,2 milliárdhoz juthatnak hozzá.

Rásky László hozzátette: ezt a hárommilliárdos árkiegészítést még tavaly októberben a jelenleginél jóval alacsonyabb euró árfolyam mellett kérték. Vagyis ez az összeg valamit segít a gyógyászati segédeszköz krízisen, de nem oldja meg a problémáikat. Azért sem, mert jó néhány olyan termék is kimaradt az áremelési ajánlatból, amelynél már most ellátási gondok jelentkeznek. Ilyenek az inkontinencia termékek, a sztóma terápia eszközei vagy a cukorbetegek által használt tesztcsíkok. Mint emlékezetes: a gyártók és forgalmazók néhány hete jelezték, hogy legalább kilencmilliárd forintra lenne szükségük ahhoz, hogy ne kelljen becsukniuk a vállalkozásaikat. A tb-listán szereplő eszközök közül mintegy 400 termékkel van súlyos probléma, amelyeket így nem, vagy csak korlátozott számban forgalmaznak.

A kritikus árrésű termékek száma tavaly tavasszal 70 volt, mostanra 387-re emelkedett, 41 eszköz árrése pedig negatívba fordult. Ez utóbbiaknak előállítása vagy beszerzése tíz-ötven százalékkal is többe kerül  a forgalmazónak mint amennyit azért a tb és a beteg fizet. Például egy kerekes járókeretet (rollátort) 30 ezer forint körüli áron lehet beszerezni, miközben a kereskedő ezért nem kérhet többet 18 ezer forintnál. Az ártámogatásban részesülő termékek ára kvázi hatósági árként rögzített. A gyógyászati segédeszköz piac csaknem 3,5 ezer termékéből 747 félét a speciális szakboltok árusítanak. Egy átlagos bolt kínálatának pedig több mint fele olyan eszköz, aminek a beszerzése, előállítása már többe kerül, mint amennyit kaphatnak érte.