Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2022. március 24. - Szepesi Anita
Február végére 13 milliárd forintos tartozást hoztak össze a magyar kórházak az egyetemi klinikák nélkül - derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból. A növekedés egyetlen hónap alatt 4,4 milliárd forint, ám a gyógyító-megelőző ellátásban résztvevő egyetemi klinikák valószínűsíthető adósságnövekedésével együtt inkább 5 milliárd forintot is meghaladó a lejárt tartozásállomány gyarapodása.

magyar kórházak február végére 13 milliárd forintos tartozást hoztak össze az egyetemi klinikák nélkül - derül ki a MÁK friss adataiból. A lejárt tartozásállomány egyetlen hónap alatt így közel 4,4 milliárd forinttal nőtt, az egyetemi klinikák valószínűsíthető adósságnövekedésével együtt azonban inkább 5 milliárd forintot meghaladó a gyarapodás. 

Az év első két hónapjában a kórházak lejárt tartozásállománya az egyetemi klinikák nélkül összesen mintegy 10 milliárd forinttal nőtt (azokkal együtt 12 milliárdot is meghaladja a gyarapodás) annak ellenére, hogy Orbán Viktor 2020 elején kijelentette, a kórházak nem növelhetik az adósságaikat és kormányhatározat is született az ellátások értéken való finanszírozásáról. A finanszírozási struktúra átalakítására azonban mind a mai napig nem került sor.
 

Az adósság növekedése különösen annak tükrében mondható jelentősnek, hogy a Covid-ellátás költségei a korábbiaknál kevésbé terhelték a kórházakat, és az elektív műtétek sem indultak még be.

A friss adatok ismét megerősítik, hogy pénzügyi többletforrás nélkül nem ígér sok jót a beszállítóknak ez az év sem. Félő, hogy a hazai belpolitikai és a nemzetközi helyzet elvonja a figyelmet az ellátórendszer finanszírozási fejlesztésének szükségességéről - kommentálta a MÁK jelentését lapunk kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselőt Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint nem szabad elfelejteni, hogy a beszállító cégek is rendkívüli költségnövekedéssel néznek szembe, a jelenlegi szerződéseikben azonban ezt valószínűleg nem fogják tudni érvényesíteni.

Az új közbeszerzési eljárások során várhatóan minden ágazatban emelkedni fognak a beszállítói árak, az áremelkedések fedezete azonban nem biztosított a kórházak költségvetésében. Így pluszforrások juttatása és évközi adósságrendezés nélkül rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek az intézmények és a beszállítók is.