Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy Magyarország Kormánya konkrét intézkedéseket tett a gyógyászati segédeszköz ellátás zavarainak megszüntetése érdekében.
  A támogatott gyógyászati segédeszköz (gyse) ellátás a mai napig a 2002-ben lezajlott ártárgyalásokon megállapított, hatósági árakon történik. Az ágazatnak rendkívül nagy az import kitettsége, így a forint vezető devizákkal szembeni árfolyama is közvetlen hatással van az ellátásra.
Az elmúlt 19 évben bekövetkezett költségnövekedések és az ellátási láncok elmúlt évekbeli akadozása miatt ellátási zavarok keletkeztek a hazai gyse-ellátásban. Sok terméket egyszerűen nem lehet a hatósági ára alatt beszerezni. Ezt a helyzetet csak az adott eszközök áremelésével lehet orvosolni.
Az OSZ köszönetet mond a Pénzügyminisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, azért, mert előkészítő munkájuk eredményeként a Kormány 113/2022. (III. 22.) rendelete több termékkörben lehetőséget biztosít az áremelésre. Mégpedig oly módon, hogy a betegeknek, rászorulóknak nem kell többet fizetniük az eszközökért.
Az OSZ ugyanakkor arra is felhívja az illetékes kormányzati szervek figyelmét, hogy a Magyar Közlöny március 22-i számában közzétett intézkedések szükségszerűen csak az első lépést jelentik a problémakör megoldásában.

Többek között azért, mert a mostani intézkedések során sok nélkülözhetetlen, több százezer beteg által használt termék – pl. pelenkák, katéterek, a sztómaterápia eszközei, a vérelemzéshez használt tesztcsíkok, a kötszerek, stb. – is kimaradt az áremelés lehetőségéből. Miközben a közelmúltban ezeknél is ellátási problémák alakultak ki vagy rövid időtávon belül fognak kialakulni. (Az inkontinencia ellátásban márciustól olyan termékek elérhetősége szűnt meg, amelyek éves felhasznált darabszáma összesen csaknem elérte a 3 milliót).
Az OSZ szakmai véleménye szerint, megnyugtató és hosszú távú megoldást a termékcsoport-szintű azonnali árkorrekciók lehetővé tétele, a gyse-érdekképviseletek által korábban írásban javasolt éves árindexálás bevezetése és a vonatkozó jogszabályok modernizálása, átalakítása jelenthet.