Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2022. április 8. - hang.hu
A kormány és a főváros még 2019-ben egyezett meg arról, hogy a központi költségvetés 2020–2024 között évi 10 milliárd forinttal  támogatja az EBP-t. 
 

Az elmúlt években súlyos hiányosságok pótlását szolgáló és már csak ezért is jelentősnek számító egészségügyi fejlesztések történtek a budai kerületekben, több száz millió forint értékben. A kormány korábbi ígérete szerint lesz pénz a folytatásra, ám 2022-ben még nem született döntés a további szükséges fejlesztések állami finanszírozásáról – tudtuk meg az I., a II., és a III. kerületi önkormányzatok illetékeseitől, írja a hang.hu.

A kormány és a főváros még 2019-ben egyezett meg arról, hogy a központi költségvetés 2020–2024 között évi 10 milliárd forinttal, tehát összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit az Egészséges Budapest Programban (EBP). Ezt a pénzt rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére lehet felhasználni. A főváros a zömében halaszthatatlan fejlesztések legalább részbeni állami finanszírozásáért cserébe vállalta, hogy támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését. Ám aztán a főváros tavaly belengette a vb megvétózását, a kormány egyértelművé tette, hogy nemcsak a jövőbeni folyósítások hiúsulhatnak meg, hanem az addig kifizetett milliárdokat is visszakövetelik, „a polgárjog szabályai szerint”. Az ügy végül rendeződött – nem lesz vétó, lesz pénz –, ám az EBP-vel kapcsolatos bizonytalanságot életben tartotta, hogy míg 2020-ban már februárban megkapták a kerületek a pénzt, addig az eseménydúsra sikeredett 2021-es évben csak novemberben folyósította pénzt a kormány. Idén pedig még szintén nem csörgött a kassza.