Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: magyarhírlap, 2022. április 14. - EMMI
Öt új egészségügyi szakmai irányelv jelent meg az Egészségügyi Közlöny legutóbbi számában. Az irányelveket az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai készítettékKásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jóváhagyásával, tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
 

A közlönyben megjelent szakmai iránymutatások között megtalálható a stroke utáni rehabilitációt segítő irányelv, amely új ajánlásokat fogalmaz meg az érintett beteg funkcionális függetlenségének segítéséhez. A vérkeringési zavar következtében kialakuló agyi működészavar az egyik leggyakoribb súlyos, tartós fogyatékossághoz vezető megbetegedés a fejlett országokban. Az új egészségügyi szakmai irányelv célja, hogy az elérhető legmagasabb szintű bizonyítékokkal alátámasztott, szisztematikusan kifejlesztett klinikai döntési ajánlások sorozatával segítse az illetékes szakembereket a post-stroke betegek rehabilitációjában.

Szintén az új egészségügyi szakmai irányelvek között szerepel a szív- és érrendszeri betegséggel élő sportolók ellátását segítő ajánlások sorozata, amelyek fontosságát az is jelzi, hogy Magyarországon a vezető halálokok közé sorolhatóak a kardiovaszkuláris eredetű betegségek. Az egészségügyi szakmai irányelv célja, hogy segítse a sporttevékenységhez köthető egészségkárosodás kialakulására hajlamosító tényezők korai felismerését és kezelését.

Az egészségügyi szakmai irányelvek közül kettő az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat.  Az implantációs fogpótlások készítése Magyarországon is nagymértékben elterjedt, az elmúlt évtizedekben pedig egyre nagyobb igény kezdett kialakulni a páciensek részéről az implantátumok mindennapi klinikai alkalmazása iránt. Az „Implantátum elhorgonyzású és megtámasztású fogpótlások alkalmazása a foghiányok gyógyításában" című  egészségügyi szakmai irányelv felhasználásának célja az adott foghiány esetén a klinikai döntéshozatal megkönnyítése és az implantátumokkal elhorgonyzott és megtámasztott fogpótlások tervezése és biztosítása. A fogászati implantátumokat érintő másik egészségügyi szakmai irányelv, „A fogászati implantátumok behelyezésének diagnosztikájáról, sebészi irányelveiről" címmel jelent meg, mely az implantátum behelyezésének diagnosztikáját, sebészeti eljárásait mutatja be. Az egészségügyi szakmai irányelv az érintett orvosok munkájához korszerű, tudományos alapokon nyugvó összefoglaló tájékoztatást és terápiás ajánlásokat nyújt.

„A felnőttkori fertőzéses eredetű keratitisek diagnosztikájáról és kezeléséről" című egészségügyi szakmai irányelv rámutat: hazánkban évente mintegy 30000 beteg jelenik meg szemészeti rendelésen szaruhártya-gyulladás miatt, közülük osztályos felvételt évente mintegy 1000 ember igényel. Az időben és megfelelően megkezdett terápia sok esetben nagyban befolyásolja az adott kórkép kimenetelét, ezért az új egészségügyi szakmai irányelv egy egységes, tömör és könnyen áttekinthető útmutató a szemész szakorvosok számára a szaruhártya gyulladás diagnosztikájára és kezelésére.

Az öt új egészségügyi szakmai irányelv Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jóváhagyásával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készült.