Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: weborvos.hu, 2022. április 21. - 24.hu
A kórházak számára óriási munka, idő és energia lesz átkonvertálni az adatbázisokat, és betanulni az új rendszer használatát.
 
 

A kormány röviddel a választások előtt úgy döntött, hogy államosítja a kórházak és a központi egészségügyi hivatalok informatikai rendszerét, amivel alaposan meglepte a hazai informatikai szektort is. Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával több kormányrendelet is született a teljes járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményrendszer informatikai átalakításáról, amelyet egyetlen, frissen felvásárolt cég felügyelete alá helyeztek. Az intézkedés rögtön a rendelet megjelenésének másnapján hatályba lépett. A egészségügyi informatikával foglalkozó szereplők aggodalmai szerint a döntés mellékhatása az lesz, hogy rengeteg kisebb magyar informatikai cég kénytelen kukába dobni több évtizedes fejlesztéseit, sőt a szakmai szervezetek szerint számos vállalkozás végleg lehúzhatja majd a rolót - írja a 24.hu

Király Gyula a 24.hu-nak azt mondta: „a központosítással egy kényelmes állami céget hoznak létre, amelynek az a dolga, hogy a központi akaratot végrehajtsa, az innováció azonban ezzel meg is szűnik.” 

Király szerint „a kórházak nem olyanok, mint a laktanyák, nem egyformák, minden intézményben mások a feladatok, mások a követelmények, más-más a funkcionalitás”. Az EESZT fejlesztése miatt „logikus lépés volt”, és a piac számított is rá, hogy az állam megveszi a telekomos leányvállalatot, az viszont derült égből villámcsapásként ért mindenkit, hogy teljesen megszüntetik az egészségügyi informatikai piacot – mondta a szakember.

A kórházi szoftverek a legkomplexebb rendszerek az egészségügyben, eddig maguk az intézmények határozhatták meg, hogy milyen szoftverrel dolgoznak, az elmúlt évtizedekben saját igényeik alapján alakíthatták a fejlesztéseket. Király szerint az államosítás akár 100 kisebb céget is érint, amelyek erre a piacra specializálták magukat, de a kórházak számára is óriási munka, idő és energia lesz átkonvertálni az adatbázisokat, és betanulni az új rendszer használatát.

A teljes cikk a 24.hu portálon olvasható.