Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel - derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.
További részletek

Tízmilliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: mfor.hu, 2022. május 23. - Kormos Olga
20 milliárd forintos kórházi tartozással kapta meg a belügyminiszter az egészségügyi tárcát.
 

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya 2022. április 30-án 39,3 milliárd forint, ebből 20 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 19,9 milliárd, amelyből 0,4 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Mivel egy hónappal korábban még 16,1 milliárd forint volt a kórházak adósságállománya, ezért 3,9 milliárddal nőtt az adósságspirál. Ezzel a csomaggal kapja meg tehát a Belügyminisztérium az egészségügyet, amely az ötödik Orbán-kormányban Pintér Sándor irányítása alá került.

Pedig ebben nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, azóta is folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet számos egészségpolitikus illetett kritikával. Arról, hogy az egészségügyet irányító belügyminiszter ezt hogyan akarja megoldani, egyáltalán tervez-e bármilyen változtatást ezzel kapcsolatban, még nincsenek információk.

Legnagyobb adósok áprilisban

(a mezőny szinte azonos a márciusi adósokkal, csupán helyet cserélt a Péterfy Kórház és a Dél-pesti Centrumkórház):

 1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 1,499 milliárd forint
 2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,314 milliárd forint
 3. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,182 milliárd forint
 4. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet: 1,080 milliárd forint
 5. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 971 millió forint.

  Legjobb adósok áprilisban:

  1. Bács-Kiskun-Megyei Kórház és Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar Oktató Kórháza: 0 forint
  2. Deák Jenő Kórház: 1 millió forint
  3. Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet: 2 millió forint
  4. Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: 3 millió forint
  5. Tüdőgyógyintézet Törökbálint: 5 millió forint