Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel - derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.
További részletek

Tízmilliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: medicalonline.hu, 2022. május 27. - Tarcza Orsolya
Nyár közepéig készülünk el javaslatainkkal, amelyeket a szakmával történő egyeztetést követően terjesztünk a kormány elé – ígérte a Magyar Orvosi Kamara I. Kongresszusán Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.
 

Takács Péter, szerdán kinevezett egészségügyért felelős államtitkár, aki szakmai közönség előtt elsőként a Magyar Orvosi Kamara I. Kongresszusán szólalt fel pénteken.

Úgy érzem, hazajöttem, közvetlen és jó munkakapcsolatunk van a kamarával – nyitotta rövid előadását a szakpolitikus, aki azt is elárulta, múlt héten pénteken délután tudta meg, hogy ő lesz az ágazat vezetője.

Az ágazat operatív irányítása az OKFŐ-nél marad, az a stratégiaalkotás pedig a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságán folyik majd – ismertette a terveket. Ígérete szerint nyár közepére készülnek el az ágazati stratégiát illető tervekkel, amelyek csak a kamarákkal és szakmai szervezetekkel történő egyeztetés után kerülnek majd a kormány elé:

„Olyan anyag nem kerülhet a kabinet elé, amit a szakmával nem egyeztettünk” – hangsúlyozta.

 

Nem lenne nagyobb súlya egy önálló egészségügyi minisztériumnak sem – mondta Takács Péter, aki hangsúlyozta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meglehetősen erős érdekérvényesítő képességgel rendelkezik a kormányban. Elárulta azt is, hogy az elmúlt években elleshette a minisztertől a logikus és következetes vezetés módszerét, ugyanakkor úgy vélte, az ágazattal kapcsolatos döntések 85 százalékát meg lehet hozni a budapesti íróasztalok mellett is, 15 százalékban azonban elengedhetetlen, hogy azokról megkérdezzék a klinikai centrumok vezetőt, a kórház- és ápolási igazgatókat, valamint a háziorvosokat.

Számos, már megkezdett feladat folytatódik a jövőben, ezek finomhangolására számíthat az ágazat – ismertette a szakpolitikus, aki ígérte a Covid-időszakban meglehetősen gyorsan összeállított törvények és szabályok megnyitását és módosítását az elmúlt egy év tapasztalatai alapján.

A kamara mindig is megfogalmazta észrevételeit, kritikáit a döntésekkel kapcsolatban, de azt konstruktívan tette, és proaktívan vett részt a munkában – reflektált az államtitkár szavaira Kincses Gyula, a MOK elnöke.

Kritikus év az idei, amikor a MOK-nak nagyobb szerephez kell jutnia az ágazat jövőjének alakításában – fogalmazott a kongresszust megnyitó beszédében Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, a köztestület korábbi elnöke, aki szerint a kamarának létre kell hoznia egy testületet, amely komplexitásában vizsgálja az egészségügyet, élve a most kínált lehetőségekkel.