Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: napi.hu, 2022. május 24. - Ambrus-Nagy Boglárka
Április végén összesen 20 milliárd forintos adóssága volt a magyar kórházaknak a négy egyetemi klinika nélkül, és az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya egy hónap alatt további 3,9 milliárd forinttal nőtt - derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból.

A négy egyetemi klinika közül három összesen 1,2 milliárd forinttal növelte az adósságállományát egyetlen hónap alatt.

Az Orvostechnikai Szövetség adatai szerint az egészségügyi intézmények közül az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet rendelkezik a legnagyobb, egyenként 1 milliárd forintot is meghaladó adóssággal. 
 

Idén az első négy havi adósságnövekedés megfelel a korábbi évek tendenciáinak, viszont a korábbiaknál nagyobb arányú a kifizetetlen számlák volumene. Ennek az az oka, hogy egyes szakmákat leszámítva sokkal visszafogottabb a kórházak teljesítménye, vagyis kevesebb eszközt rendelnek, azonban elsősorban a fix költségeik – például a rezsi-kiadásaik – növekedése miatt az orvostechnikai beszállítóknak nem fizetnek - mondta a Napi.hu-nak a beszállítók jelentős részét képviselőt Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László

Bár a kormány már korábban felmérte, hogy hol kellene beavatkoznia ahhoz, hogy az adósságállományt csökkenteni lehessen, a költséginfláció miatt további forrásokat is kell juttatni az egészségügyi ellátórendszernek - tette hozzá Rásky László.