Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel - derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.
További részletek

Tízmilliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: medicalonline.hu, 2022. június 21. - MTI
Az interpellációk és az azonnali kérdések során is szóba került az egészségügy a Parlament hétfői ülésén, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt.
 

Jobbik: lesz-e pénz a kórházi adósságrendezésre?

Lukács László György (Jobbik) arra kérdezett rá, lesz-e pénz a kórházi adósságrendezésre? Rámutatott: az intézmények adóssága évről évre nő, évente 40-70 milliárd forint értékben, ezért azt minden érvben rendezni kell. Olyan vállalkozások felé tartoznak az intézmények, amelyek az egészségügy zavartalan működését biztosítják, április végére már megközelítette a 20 milliárdot a tartozás. Kijelentette: a beszállítóknak is biztonságban kell működniük. Azt kérdezte: változik-e az állami kórházak és rendelők finanszírozása? Megkapják-e a szükséges összeget és milyen terhet jelent számukra az infláció, lesz-e év közbeni nagyobb adósságrendezés?

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: a baloldal a kórházak 45 százalékát bezárta volna és vizitdíjat vezetett volna be. Kijelentette: a kormány minden évet úgy zárt, hogy a kórházaknak nem maradt adósságuk. A koronavírus-járvány is többletköltséget jelentett, de a kormány sosem mondta, hogy bármelyik kórháznak bármelyik tételét nem fizeti ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a világ minden országában emelkednek az energiaárak, ez a kórházaknak is többletköltséget okoz.

Közölte: a jövő évi költségvetés százmilliárdos nagyságrendű többletkiadással számol az egészségügyben, 2010 óta pedig mintegy 1500 milliárd forinttal nőtt a szektor éves büdzséje. A béremelések fedezetét is biztosítja a kabinet.

A képviselő nem fogadta el a választ.

DK: hogyan pótolják a betöltetlen háziorvosi praxisokat?

Komáromi Zoltán (DK) arról kérdezett, hogy a kormány hogyan kezeli a betöltetlen háziorvosi praxisok problémáját? Az egészségügy soha nem látott válságáról beszélő képviselő hangsúlyozta, hogy egy kimutatás szerint 672 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban.

Rétvári Bence azt felelte, hogy az egészségügyön belül az egyik legfontosabb az alapellátás megerősítése, a háziorvosok finanszírozása. Hangsúlyozta, hogy a 2010-es kormányváltás idején Magyarország 79 milliárd forintot fordított erre a területre, jövőre azonban már 245 milliárd forintot. Az államtitkár leszögezte, hogy nincs olyan körzet, amelyet ne látnának el.

Momentum: több pénz kellene az egészségügyre

Hajnal Miklós (Momentum) arról beszélt, hogy a költségvetés mutatja a legjobban, mi a fontos a kormánynak. A magyarok szerint az egyik legnagyobb probléma az egészségügy helyzete, ezért óriási eredmény volt, amikor Budapest forrásokat harcolt ki az egészségügy javítására. Hozzátette: a János Kórház teljes megújítása is fontos lenne, de nem látni nyomát a költségvetésben, hol van erre pénz.

Rétvári Bence úgy válaszolt: az ellenzék kórházakat akart bezárni a kampányban, nem pedig a felújításukról beszélt.