Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: vg.hu, 2022. június 22. - Koncsek Rita
Május végén több mint négyezer beszállítónak és 22 milliárd forinttal tartoztak az intézmények.
 

A Magyar Államkincstár május 31-i adatai szerint a kórházak adóssága elérte a 22 milliárd forintot, az április végi 20 milliárd forint után. Március végén 16, 1 milliárd forint, február végén pedig még 29,6 milliárd forint volt a kifizetetlen számlák összege. 

Az adósság növekedése azért lassult, mert a fekvőbetegellátók és a szakrendelők a központi költségvetésból májusban hat milliárd forintot kaptak a tavaly novemberi, decemberi Covid-ellátás költségeire

– mondta a VG-nek Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. 
 

A Magyar Kórházszövetség kongresszusán Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója azt mondta, hogy az átlagfinanszírozás jelentősen nagyobb kiadást generált az intézmények többségénél, mint amekkora az a teljesítményük alapján indokolt lett volna. Ezért is akar visszatértni a NEAK a teljesítményfinanszírozáshoz, amit majd fokozatosan vezetnek be.

Rásky László erre reagálva azt mondta: ha a „túlfinanszírozással” ilyen ütemben nőtt az intézmények tartozása, akkor a teljesítményfinanszírozás visszavezetésével az adósságnövekedés dinamikája nőni fog. Pláne akkor, ha az intézmények „motivációja’” az ellátás felpörgetésére nem, vagy csak lassan tér vissza. 

Több mint négyezer cégnek tartoznak

A mindenhova begyűrűző infláció az orvostechnikai eszközök területén is érezhető, az áremelkedés nem kerülhető el a sebészeti ellátáshoz szükséges eszközöknél sem. A szakember szerint az orvostechnikai eszközök területén infláció alatti lesz az áremelkedés, de pontos számot a közbeszerzések árleszorító hatása miatt nehéz mondani. Rásky László szerint egyes közbeszerzéseknél már lehetőség van arra, hogy a tender futamideje alatti korlátozott árkövetés történjen.

Az ellátási problémákat firtató kérdésre válaszolva elmondta: a gyógyászati segédeszköz ellátással ellentétben a kórházi területen nincsenek ellátási zavarok.Viszont az ellátási láncok továbbra sem stabilak, ezzért lenne fontos az adósságrendezés és a finanszírozás rendbetétele – azaz a kiszámíthatóság megteremtése – hogy eltűnjön a magyarországi cégek ebből adódó hátránya. A kórházak továbbra is több mint négyezer beszállítónak tartoznak, közülök több száz cég végez orvostechnikai eszköz beszállítást.