Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel - derült az Orvostechnikai Szövetség gyors felméréséből.
További részletek

Tízmilliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

Bár tavaly év végén volt egy nagyobb adósságrendezés a kórházakban, a december 31-i adatok szerint a tartozásállomány elérhette a 10 milliárd forintot is - mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint 15 éve görgeti maga előtt a kórházi adósságok problémáját az egészségügy, de úgy véli a beszállítóknak pluszfinanszírozás nélkül nincs okuk optimizmusra idén sem.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: vg.hu, 2022. június 22. - Koncsek Rita
Május végén több mint négyezer beszállítónak és 22 milliárd forinttal tartoztak az intézmények.
 

A Magyar Államkincstár május 31-i adatai szerint a kórházak adóssága elérte a 22 milliárd forintot, az április végi 20 milliárd forint után. Március végén 16, 1 milliárd forint, február végén pedig még 29,6 milliárd forint volt a kifizetetlen számlák összege. 

Az adósság növekedése azért lassult, mert a fekvőbetegellátók és a szakrendelők a központi költségvetésból májusban hat milliárd forintot kaptak a tavaly novemberi, decemberi Covid-ellátás költségeire

– mondta a VG-nek Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. 
 

A Magyar Kórházszövetség kongresszusán Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója azt mondta, hogy az átlagfinanszírozás jelentősen nagyobb kiadást generált az intézmények többségénél, mint amekkora az a teljesítményük alapján indokolt lett volna. Ezért is akar visszatértni a NEAK a teljesítményfinanszírozáshoz, amit majd fokozatosan vezetnek be.

Rásky László erre reagálva azt mondta: ha a „túlfinanszírozással” ilyen ütemben nőtt az intézmények tartozása, akkor a teljesítményfinanszírozás visszavezetésével az adósságnövekedés dinamikája nőni fog. Pláne akkor, ha az intézmények „motivációja’” az ellátás felpörgetésére nem, vagy csak lassan tér vissza. 

Több mint négyezer cégnek tartoznak

A mindenhova begyűrűző infláció az orvostechnikai eszközök területén is érezhető, az áremelkedés nem kerülhető el a sebészeti ellátáshoz szükséges eszközöknél sem. A szakember szerint az orvostechnikai eszközök területén infláció alatti lesz az áremelkedés, de pontos számot a közbeszerzések árleszorító hatása miatt nehéz mondani. Rásky László szerint egyes közbeszerzéseknél már lehetőség van arra, hogy a tender futamideje alatti korlátozott árkövetés történjen.

Az ellátási problémákat firtató kérdésre válaszolva elmondta: a gyógyászati segédeszköz ellátással ellentétben a kórházi területen nincsenek ellátási zavarok.Viszont az ellátási láncok továbbra sem stabilak, ezzért lenne fontos az adósságrendezés és a finanszírozás rendbetétele – azaz a kiszámíthatóság megteremtése – hogy eltűnjön a magyarországi cégek ebből adódó hátránya. A kórházak továbbra is több mint négyezer beszállítónak tartoznak, közülök több száz cég végez orvostechnikai eszköz beszállítást.