Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Érthetetlen, hogy a kormány miért nem biztosít forrást a kórházi tartozások rendezésére- az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ sajtóközleménye

Az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában újra meghaladta a 100 milliárd forintot. Miközben az egészségügyi kormányzat egy következő konszolidációra vonatkozó konkrét javaslatot nyújtott be Magyarország Kormányának, a mai napig nem született meg az erről szóló döntés.
További részletek

Történelmi rekordon a kórházi adósság januárban

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Az egészségügyi államtitkár a héten márciusi adósságrendezésről beszélt.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: nepszava.hu, 2022 szeptember 30. - Danó Anna, Juhász Dániel
A kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor.
 

 Az intézmények gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki – tudta meg a Népszava. Információink szerint ez a gyakorlatban azt jelenti majd: ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell. Az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla. Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély. Úgy tudjuk: az értekezleten azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

Azt, hogy mindez a gyakorlatban miként működik majd, senki nem tudta lapunknak megmondani: az engedélyező folyamatot kezelő online felület ugyanis még nem készült el. Az engedélyezett kifizetéseket pedig a kincstári rendszeren keresztül ellenőrzik is.

Arra, hogy egy kórházban mi minősülhet nem betegellátással kapcsolatos kötelezettségnek, a lapunkat tájékoztató érintettek, nemigen tudtak felelni. Volt aki úgy vélte: ilyen lehet például, amikor az orvosok kongresszusra mennek, és de most bármilyen forrásból is van erre a pénz, azokat a kórház október 31-ig biztosan nem utalhatja. Azaz aki kongresszusra megy, annak saját magának kell befizetnie a részvételi díjat. (A gyakorlatban gyakran gyógyszercégek vagy más szponzorok befizetik a kórházak számlájára az egyes előadók konferencia költségeit, és ezeket az összegeket a kórház utalja a rendezvényszervezőknek, szállodáknak.)

A kórházi vezetőkkel közölték azt is, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzéseiket. Úgy tájékoztatták őket, hogy ha bármi okból ez mégis elkerülhetetlen, akkor az csak úgy lehetséges, ha arra előzetesen engedélyt kérnek a Miniszterelnökségtől.

Információnk szerint a gazdasági vezetőket arra is utasították, hogy péntek délig tervezzék újra a 2023-as költségvetésüket. Ennek részben oka, hogy eredményesen lezárult a gázközbeszerzés és így a 2021-es év végi árakat 4,2 szorzóval kell átírni.

Megkérdeztük a területet felügyelő belügyminisztériumot: Miért van szükség arra, hogy az egészségügyi intézmények péntek délig újratervezzék a 2023-as évi költségvetésüket? Miért éppen az informatikai beszerzések leállítására volt szükség? Mikorra készül el az a felület, amelyen az intézményeknek engedélyeztetniük kell az utalásaikat? Lapzártánkig nem válaszoltak.