Orvostechnikai Szövetség

Kiemelt hírek

Közel kilencmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, új finanszírozási terv jöhet

Szeptember végéhez képest egy hónap alatt 8,9 milliárd forinttal több adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények, válaszolta Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója a Napi.hu kérdésére egy egészségügyi konferencián. Az országos kórház-főigazgató elmondta, hamarosan egy olyan javaslatcsomagot tesznek le a kórházak finanszírozásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium asztalára, ami hozzányúl a kiadási oldalhoz is.
További részletek

Költségvetési csalás miatt orvosok, asszisztensek és cégvezetők letartóztatásban

A KR NNI az NVSZ-szel és a NEAK-kal együttműködve egy az egészségügyi finanszírozás területén működő bűnszervezet tagjai ellen folytat eljárást. Az ügynek eddig nyolc gyanúsítottja van, az akció napján a nyomozók egyszerre egyidőben összesen 45 helyszínen tartottak kutatásokat.
További részletek

Bejelentkezés

Eseménynaptár

Forrás: nepszava.hu, 2022 november19. - Danó Anna
2021-ben a kórházak tartozásának 90 százalékát rendezte az Orbán-kormány. Egy konferencián elhangzottak szerint idén viszont az egészségügyi intézmények várhatóan csak az összeg kétharmadát kaphatják meg.
 

A kórházi adósságok háromnegyedét konszolidálhatja az év végéig a kormányzat – lapunk értesülése szerint erről beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a csütörtöki Medicina konferencián, amelyet zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával tartottak. Az államtitkár bejelentése alapján az idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években. 2021-ben az adósságok 90, 2020-ban pedig 80 százalékát rendezték. Úgy tudjuk, hogy az egészségügyi államtitkár Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának kérdésére válaszolva azt mondta: becsléseik szerint 2022 végére 60 milliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága.

Mint az a konferencián elhangzott, az adóssárendezésről már egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal. Központi költségvetési forrásból körülbelül 30 milliárdot tudnak biztosítani a tartozásokra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgató saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra. „Nagyjából azt mondanám, hogy az adósságok háromnegyedét”, azaz 42-45 milliárdot tud majd az állam a kórházi adósságokból törleszteni – mondta a konszolidáció mértékéről az államtitkár.


A rendezvényen, ahol az ágazati érdekképviseletek, szakmai kamarák képviselői is részt vettek, a politikus az egészségügy átalakításával kapcsolatos változtatásokat részletezte. Egyebek mellett bejelentette, hogy

hamarosan bővítik a nondoktor képesítésű szakdolgozók hatáskörét. Az érintettek a jövőben a krónikus betegnek rendelhetnének gyógyszert, és beutalót is írhatnának a számukra.

Az orvosi ügyeletek átszervezéséről is szolgált újabb információkkal Takács Péter. Mint mondta: a céljuk, hogy a rendszer jelenlegi egyenetlenségeit megszüntessék, ezért matematikailag az hozhatja a legjobb eredményt, ha a feladatot egyetlen szolgáltatóra, az Országos Mentőszolgálatra bízzák. Szavaiból az is kiderül, hogy a háziorvosi szervezetek jelzéseire a korábbi elképzeléséken finomítanak, így például a háziorvosoknak csak este tízig kell majd az ügyletei feladatok ellátásában részt venniük, az államtitkárt ugyanis meggyőzték arról, hogy az este tíz után jelentkező esetek már meghaladják a háziorvosok kompetenciáját. Így az éjszakai műszakot a mentők és a kórházi sürgősségi ügyeleti pontok viszik.

 

Az államtitkár szerint az éjszakai ügyelet „lelke”, a mentők központi telefonos diszpécser szolgálata lesz, ahol a feladatra kiképzett mentésirányító segít majd a betegeknek megtalálni azt a helyet a rendszerben, ahol az adott problémára a legjobb ellátást kaphatja. Most is elmondta, hogy a Hajdú-Bihar megyében zajló ügyeleti modell programnak kedvezőek a tapasztalatai. A program alatt folyamatosan mérték a lakossági elégedettséget és a mentőtisztek munkáját ezek a felmérések 4,6 százalékra, azaz igen jóra értékelték. Beszélt arról is, hogy

az ottani új ügyeleti rendszerben 25-30 százalékra esett vissza az indokolatlan hívások száma. 

Hozzátette: azt még a mentőszolgálat munkatársainak tanulnia kell, mikor kell azt mondani a betegnek, hogy nem indokolt a sürgősségi ellátása, a problémájával, ha nem romlik az állapota, megvárhatja a másnap reggeli háziorvosi rendelés kezdetét. „Ez mostanában nem divat, az ügyelet egy kicsit kényelmi szolgáltatássá is degradálódott” – mondta. Hozzátette: valamilyen szempontból formálni kell a közgondolkodást arról, hogy mire való az ügyelet, és mire van a mentő.